|

Charles, Müslüman gibi konuştu

Prens Charles, Batı'nın gerçekleştirdiği bütün güzel işlerde, yüzyıllar boyunca Doğu'nun kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu ve evrensel gerçekleri öğrettiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 26/11/2007 Monday
Güncelleme: 18:14 - 26/11/2007 Monday
Yeni Şafak
Charles, Müslüman gibi konuştu
Charles, Müslüman gibi konuştu

İngiltere Veliaht Prensi Charles, uluslararası sahnede her geçen gün daha çok yer alan Türkiye'nin, Ortadoğu barış süreci dahil, hayati öneme sahip küresel önceliklere destek amacıyla uluslararası camia ile yakın ilişkiler içerisinde olduğunu görmenin sevindirici olduğunu söyledi.

Prens Charles, Batı'nın gerçekleştirdiği bütün güzel işlerde, yüzyıllar boyunca Doğu'nun kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu ve evrensel gerçekleri öğrettiğini söyledi.

Prensi Charles, Batılı yaklaşımlarının parçalayıcı ve yanlı olduğuna işaret ederek, "Kandiller farklı olsa da ışık aynı ışıktır. Işığa odaklanırsan, bu fani bedende, miras ikiliğin ötesini de görürsün. İnsanları ona çeken her ne olursa olsun, bence hayata Batılı yaklaşımımız bunun aksine parçalayıcı ve yanlı; hatta çoğu zaman bütünden çok parçayla, içselden çok dışsal olarak tanımlayabileceğimiz bir gerçeklikle ilgilenen bir hale gelmiştir" dedi.

CHARLES, EŞİ CAMİLLA İLE BİRLİKTE MEVLANA MÜZESİ'Nİ ZİYARET ETTİ

İngiltere Veliaht Prensi Charles eşi Cornwall Düşesi Camilla ile birlikte Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti, sema gösterisi izledi. Prens Charles, eşi Cornwall Düşesi Camilla ile birlikte Konya Atatürk Havaalanı'na özel uçağı ile geldi.

Prensi, havaalanında Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan karşıladı.

Prens ve eşinin kaymaması için, Mevlana Müzesi giriş kapısına uzanan yoldaki buzlar tuz ve kimyasal sıvı atılarak temizlendi. Eşi Camilla ve beraberindeki heyetle Mevlana Müzesi'ne gelen Prens Charles, VIP kapısı yerine vatandaşların kullandığı normal kapıdan giriş yaptı.

Müzeyi gezen Prens Charles ve eşi Camilla, yetkililerden, Mevlana ve müze hakkında bilgi aldı. Yaklaşık 45 dakika müzede duran Prens Charles, Mevlana'nın kabrinin bulunduğu bölümü uzun süre inceledi, duvardaki Arapça yazılar ve eserler hakkında bilgi aldı.

İçerdeki incelemelerinin ardından Mevlana Müzesi'nin arkasında bulunan Gülbahçe'ye giden Prens Charles, basın mensuplarına ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Prens ve beraberindeki heyet, müzeyi gezdikten sonra arka kapıdan ayrıldı ve sema programı izlemek için Mevlana Kültür merkezi'ne geçti. Prensi, Kültür Merkezi girişinde mehteran takımı karşıladı.

PRENS VE EŞİ SEMA GÖSTERİSİNİ İZLEDİ

Mevlana Kültür Merkezi'ndeki sema gösterisinde Prens'e Konya Valisi Osman Aydın ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek eşlik etti. Semazenleri dikkatle izleyen Prens Charles, sema gösterisinin sonundaki Kur'an-ı Kerim tilavetini dinledi. Prens Charles, Kur'an-ı Kerim sonunda okunan Fatiha ardından yanındakilere danıştı.

Sema gösterisinin ardından konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Hazreti Mevlana'nın doğumunun 800. yılında Konya'da görmekten büyük mutluluk, memnuniyet duyduğunu söyledi. Akyürek, "Ekselanslarının Hazreti Mevlana'nın insanlığa 750 yıl önce yaptığı çağrıları, bugüne taşımak amacıyla barış ve sevgi mesajlarını bir kez de buradan dünyaya seslenmek için aramızda olduğunu biliyorum. Bu duygu ve düşünceleri buradan Hazreti Mevlana'nın şehrinden, Konya'dan tekrar dünyaya seslendirmemiz çok önemlidir, çok manidardır. Medeniyetler ittifakına, dünya barışına katkı sağlayabilecek bir adımdır. Bu sebeple sizleri bugün burada ağırlamaktan memnuniyetimi tekrarlıyorum" dedi.

"TÜRKİYE ULUSLARARASI SAHNEDE HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK YERALIYOR"

İngiltere Veliaht Prensi Charles ise üç yıl sonra Türkiye'yi ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Prens Charles, "Bu seferki ziyaretimde ülkenizin kültürel ve tarihi mirasını bir parça da olsa görebilmesi için sevgili eşimi de beraberimde getirebilmiş olmaktan ve sürdürülebilir organik tarım ve tasarım teknolojisi gibi konularda yürütülecek toplantılarımız süresince ülkenizin geleceğine bakabilmekten büyük sevinç duymaktayım" diye konuştu.

Türkiye'nin uluslararası sahnede her geçen gün daha çok yer aldığını dile getiren Prens Charles, Ortadoğu'daki barış süreci de dahil hayati öneme sahip küresel önceliklere destek vermek amacıyla uluslararası camia ile yakın ilişkiler içerisinde olduğunu görmenin son derece sevindirici olduğunu söyledi. Prens Charles, şöyle dedi:

"Belki Türkiye'nin diğer uluslararası başarılarından oluşan uzun listeden bahsetmenin yeri burası değil ama Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanması için yerli halk ile birarada çalışan Uluslararası Güvenlik Destek Kuvvetine yapmış olduğunuz güzide başkanlığı burada özellikle belirtmeden geçemeyeceğim. İtiraf etmeliyim ki burada, Mevlana Celalettin Rumi'nin son dünyevi mekanı olan Konya'da, ölümünün 800. yılını rahmetle anarken artık Mevlana Hazretleri'nin eserlerine Batı Dünyası'nda da büyük ilgi duyan çok sayıda kişi olduğunu görmek beni son derece etkiliyor. Ve kendimi bu kimselerin bir şekilde kendi hayatlarında eksikliğini hissedip Mevlana'nın şiirsel maneviyatında bulundukları şeyin ne olduğunu sorgulamaktan alıkoyamıyorum. Belki de bu, hepimizin hissettiği ancak Mevlana'nın son derece iyi bir şekilde anlayıp aktardığı yüreklerimizdeki o özlem olabilir mi? Ya da varlıkların dışa dönük ifadesiyle dolup taşmış bir dünyada, eserlerinin kendimizle çelişen bir şekilde hepimizin hala önemli olduğunu hissettiği ruh yolumuzu aydınlatmak için iç dünyamıza parlak bir ışık yansıtması mıdır bizleri çeken?"

"BATILI YAKLAŞIMLAR PARÇALAYICI VE YANLI"

Batılı yaklaşımlarının parçalayıcı ve yanlı olduğunu söyleyen Prens Charles, "Kandiller farklı olsa da ışık aynı ışıktır. Işığa odaklanırsan bu fani bedende miras ikiliğin ötesini de görürsün. İnsanları ona çeken her ne olursa olsun, bence hayata Batılı yaklaşımımız bunun aksine parçalayıcı ve yanlı; hatta çoğu zaman bütünden çok parçayla, içselden çok dışsal olarak tanımlayabileceğimiz bir gerçeklikle ilgilenen bir hale gelmiştir. Gerçekten de zaman zaman Batıda bizlerin her tür amaç ve niyetimizde gerçekliğin görünen kadar görünmeyen de bir boyutu olduğunu kavrayabilen yürek zekamızı, yani içgüdüsel niteliklerimizi terkettiğimiz hissine kapılıyorum. Belki de bunu olmasaydı yok olmaya karşı çok daha savunmasız hale geceğimiz Tanrı'nın bize verdiği duyulardan birisi olan bir 'altıncı his' olarak da adlandırabiliriz. Ve tabiki bu parçamızı tekrar sınamalarla yüzleşebilmek için ihtiyaç duyacak olduğmuz bütünlük hissini yeniden oluşturabilmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Prens Charles, konuşmasında, Batı'nın gerçekleştirdiği bütün güzel işlerde, yüzyıllar boyunca Doğu'nun kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu ve evrensel gerçekleri öğrettiğini söyledi. Dünya'nın ve tüm evrenin bir bütünlük içerisinde birbirine geçmiş ve bağlı olduğunu söyleyen Prens Charles, konuşmasında Kur'an-ı Kerim ve İncil'den ayetlere yer verdi.

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Prens Charles ve eşine sandık içerisinde kilim, eşarp ve semazen sikkesi hediye etti.

16 years ago