|

Doğu-batı değil doğu-doğu sentezi

Neyzen Süleyman Erguner, dinleyicisinin karşısına bu kez 'Sûfizen' ile çıkıyor. Erguner, doğunun batısı ve doğunun doğusunun tınılarını biraraya getiriyor

Hale Kaplan Öz
00:00 - 5/12/2006 Salı
Güncelleme: 01:01 - 5/12/2006 Salı
Yeni Şafak
Doğu-batı değil doğu-doğu sentezi
Doğu-batı değil doğu-doğu sentezi

Neyzen Süleyman Erguner, 70'li yıllardan itibaren konser verdiği ülkelerin müzikleri ile birlikteliğini devam ettiriyor. Dinleyicisinin karşısına yeni bir projeyle 'Sûfizen' ile çıkacak olan Erguner, enstrümanları ve icrası ile bir ilke imza atıyor. 8 Aralık 2006'da Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek olan konserde Erguner ve grubu, doğunun batısı ve doğunun doğusunun tınılarını biraraya getiriyor. 'Sûfizen', Anadolu'nun özü olan "Sûfi ve daha doğunun özü olan Zen" anlayışının sadeliğinden doğmuş bir proje. Erguner'in neyi ile bir araya getiren ve enstrümantal-vokal yapıdaki bu konserin repertuarı doğaçlama ve bestelerden oluşuyor.

Projeler geliştirip bunları hayata geçirmeyi hedeflediğini söyleyen Erguner, Sufizm ve Zen'in her ikisinin de dervişlik yolu olduğunun altını çiziyor. "Sözün altında kalan müziği öne çıkarmak bu konserdeki asıl hedefimiz" diyor Erguner, bu konsere dair temel hedefinden bahsederken. Sûfizen'de genellikle telli ve ritimli sazları kullandıklarını belirten Erguner, "Sarot, zarb, tabla gibi doğu müziğinin önemli enstrümanlarının da yoruma renk katacağı konserde Hint gitarı da kullanılacak" diyor.

CRR'DE NEY ZİYAFETİ

Süleyman Erguner (ney), Murat Neciboğlu (vokal), Selim Ergen (sarot), Mete Aslan (ud), Ahmet Baran (kanun), Özgür Salıcı (kontrabas), Yinon Muallem (zarb ve bendir) ve Gürkan Özkan'dan (tabla) oluşan grup, bundan sonra da 'Sûfizen' konserleri vermeye devam edecek. Grubun en büyük isteği ise bir gün konserlerini doğunun en doğusunda vermek. Sûfizen konseri 8 Aralık Cuma günü saat 20.00'de başlayacak.



17 yıl önce