|

Hattatları himaye ettiler

Harf İnkilabı'ndan sonra hattatları Mısır'a götürerek himaye eden Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi'nin hatıraları Sabancı Müzesi'ndeki 'Boğaziçi’nde Bir Hanedan: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi’nin İzleri Atlı Köşk’te' sergisinde canlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2018 Cuma
Güncelleme: 04:14 - 9/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
 Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi'nin hatıraları Sabancı Müzesi'nde
Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi'nin hatıraları Sabancı Müzesi'nde

Hem modern Mısır'ın temellerini atan hem de İstanbul'da düşünce ve kültür hayatındaki dönüşümü hızlandıran Kavalalı Mehmed Paşa Ailesi'nin hatıraları Sakıp Sabancı Müzesi'nde canlanıyor. Görkemli yaşam biçimleri ve takipçisi oldukları Avrupai modalarla Osmanlı saray çevresini de etkileyen âileden kalan Mısır Hıdivleri armaları, objeler, fotoğraflar "Boğaziçi’nde Bir Hanedan: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi’nin İzleri Atlı Köşk’te" sergisinde tarih meraklılarını bekliyor. Sergi 29 Nisan’a kadar Atlı Köşk’te ziyaret edilebilir.


SANATA BÜYÜK DESTEK

Hem klasik hem çağdaş bir tablo çizen âile, Harf İnkılâbı'ndan sonra önemleri azalan hattatları Mısır'a götürür. Ailenin desteklediği isimlerden bazıları: Hammâmizâde İsmâil Dede Efendi, Namık Kemal, Mehmed Akif Ersoy, Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Feyhaman Duran, Sabiha Bozcalı, Fikret Muallâ, Hâle Asaf ve hattatlar Ahmed Kâmil Akdik, Abdullah Zühdi, Mimarzâde Mehmed Ali, Ebüzziya Tevfik.


İstanbul'a kazandırdıkları mimari eserler hala yaşıyor

Kavalalı Mehmed Ali Paşa 1801'de Mısır'a komutan olarak gönderilir. Sonra vali olur. Ancak aile payitaht İstanbul'dan bir türlü ayrı kalamaz. Genellikle kışı İskenderiye'deki saraylarında yazı da İstanbul'da geçirirler. Validepaşa Konağı, Said Halim Paşa Yalısı, Hıdiv Kasrı, Mısır Apartmanı, Zeynep Kâmil Hastanesi, Sabancı Müzesi olarak kullanılan Mehmed Ali Hasan Köşkü, nam-ı diğer Atlı Köşk, Kavalalı âilesinin İstanbul'a kazandırdığı mimâri yapılardan sadece birkaçı.

#Hattat
#Kavalalı Mehmed Ali Paşa
#Sabancı Müzesi
6 yıl önce