|

Konserve kapağı sandığı metal tarihi eser çıktı

30 yaşındaki amatör hazine arayıcısı olan Ben Bishop, Glastonbury yakınlarındaki bir alanda konservenin çekme halkası sandığı yüzük tarihi eser çıktı. 10 bin sterlin değeri olduğu söylenen yüzük yaklaşık 500 yıllık.

Yeni Şafak
10:30 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 10:52 - 7/09/2018 Cuma
Diğer
Toprağın arasında görülen metal parçasını kola sanan amatör hazineci yüzük olduğunu öğrendi.
Toprağın arasında görülen metal parçasını kola sanan amatör hazineci yüzük olduğunu öğrendi.

İngiltere'de farbika işçisi olarak çalışan Ben Bishop, metal ararken tarihi eser buldu. Bulunan eserin kökenleri 1550'li yıllara dayanan I.Elizabeth'in döneminden kalma altın bir yüzük olduğu ortaya çıktı. Başta bir kola kutusunun açma halkası olduğunu sandındığı yüzüğün yaklaşık 10bin pound değerinde olduğu düşünülüyor. 27 Eylül'de Derby'deki Hansons Auctioneers'da açık arttırmayla satışa sunulacak.

Glastonbury'deki Somerset'te yaptığı keşifle ilgili konuşan 30 yaşındaki Bishop, şunları söyledi:

  • "Bunun bir kola açma halkası olduğunu sanmıştım. Yıllar boyunca bu çöplükte çok fazla benzer açma halkası buldum. Çimleri kaldırdım ve kazmaya başladım, başka bir tane daha açma halkası bulmaya çalışıyordum. Ama ışıl ışıl bir şey gördüm ve çamurdan ayrıldığımda eski bir altın yüzük olduğunu fark ettim. Bu bulduğum ilk altındı. Şoktan dilim tutuldu, yaklaşık 40 dakika boyunca hiçbir şey söylemeden yere bakarak oturdum."

Satıp arazi sahibiyle paylaşacak

Yüzüğün bir servete bedel olduğunu söyleyen Ben, "7 yıldır hazine bulmak için uğraşıyordum. Başta Doğu Avrupa'ya ait olduğunu düşündüğüm bu yüzüğün Elizabeth tahtına ait olduğunu öğrendim. Yaptıgım araştırmalar yüzüğün bir servet ettiğini ortaya çıkardı. Yüzük, bir süre müzede incelendikten sonra bana iade edildi. Satmak istediğimde ise müzeler almak istemedi. Yüzük satıldığında elde ettiğim parayı yüzüğü bulduğum arazinin sahibi ile paylaşmayı düşünüyorum"dedi.


#hazine
#tarihi eser
6 yıl önce