|

Medya Derneği'nden 'sorumsuz' gazetelere kınama

Bugün yayınladığı basın bildirisiyle Savcı Mehmet Selim Kiraz için taziyelerini ileten Medya Derneği, terör olayını dramatize eden gazete ve gazeteciler için de bildirisinde kınama mesajına yer verdi.

Yeni Şafak
11:55 - 3/04/2015 Cuma
Güncelleme: 12:14 - 3/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

DHKP-C'li 2 teröristin Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit ettiği hain saldırı sonrası, savcının ailesine taziye mesajları yayınlanmaya devam ediyor. Taziyelerin yanı sıra saldırı esnasında hassasiyetini koruyamayan, terör propagandası yapan tüm kişi ve kuruluşlara kınama mesajları da bildiriliyor. Son olarak Medya Derneği, Hürriyet, Cumhuriyet, Posta, Bugün, Today's Zaman, Cumhuriyet, T24 Mirgün Cabas, Fehim Taştekin ve Banu Güven için kınama yazısı yayınlandı.



İşte Medya Derneği basın bildirisi:


Medya Derneği olarak maruz kaldığı terörist saldırı sonucu şehit olan değerli savcı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet; ailesi, akrabaları, mesai arkadaşları ve Milletimize baş sağlığı diliyoruz.



Sadece merhumu değil, bir bütün olarak toplumu ve tek tek bütün fertlerini hedef almış olan bu terör saldırısı, aynı zamanda medyayı ve gazetecilik mesleğini de hedef almıştır.



Terörün amacı korku ve dehşet yaymak, bireyler ve gruplar arasında çatışma ortamı oluşturarak 'bir arada ve barış içinde yaşama' idealine zarar vermek, nefret tohumları ekerek birlik, beraberlik ve hoşgörüyü zedelemektir.



Amacı demokratik sistemi işlemez hale getirip demokrasiye duyulan inancı ve demokrasiyi yok etmek olan terör eylem ve stratejilerinin en önemli ayağı propagandadır. Böyle dönemlerde medya kuruluşları farkında olarak ya da olmayarak 'terörün varlık nedenlerinden biri' haline gelmekten kaçınmalıdır.



Gazeteciler haber yaparken kamu yararını gözetmeli, teröristlerin haber ve algı yönetimine alet olmamalı; medya kuruluşları da terör örgütlerine nedensellik, meşruiyet, kamusal kimlik ve önem kazandırabilecek şekilde yayınlar yapmamalıdır.



Medya kuruluşları terör olaylarını abartılı bir şekilde dramatize ederek terör planının bir parçası haline gelmemelidir.



Medya kuruluşları terör olaylarını haberleştirirken doğru bir dil kullanmalı; haberlerinde terör eylemini ve teröristleri sevimli gösterecek 'devrimci', 'eylemci' gibi sıfatlara yer vermemelidir.



Bu çerçevede Medya Derneği olarak,



Teröristlerin propaganda amacıyla çekip yaydığı, savcının rehin alınmış ve başına silah dayanmış fotoğrafını sayfalarına taşıyan

Hürriyet, Cumhuriyet, Posta, Bugün ve Today's Zaman

gazetelerini ve teröristlerin yaydığı yazılı ve sesli materyalleri hiçbir ahlaki süzgeçten geçirmeden sayfalarına taşıyarak, adeta teröristlerin sözcüsü gibi davranan

başta Cumhuriyet ve T24 olmak üzere

bütün platformları kınıyoruz.



Medya Derneği olarak,



Sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla terörü normalleştirmeye, terör eylemine mazeret bulmaya ve teröristleri sevimli göstermeye çalışan başta

Mirgün Cabas, Fehim Taştekin ve Banu Güven

olmak üzere bütün medya çalışanlarını da kınıyor;



Bütün medya kuruluşlarını 'sorumlu yayıncılık' yapmaya davet ediyoruz.



#medya derneği
#medya kınama
#medya derneği kınama
9 yıl önce