|

Öykülerin diyarı Balkanlar festivalde

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali bu yıl 34. kez, 4-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festival, Kujtim Cashku’nun “Balkanlar öyküler ve öy kücülerin diyarıdır” dediği Balkanlar'ın sinemasınının seçkin örneklerini bir araya getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 18:26 - 11/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
İstanbul Film Festivali bu yıl 34. kez, 4-19 Nisan tarihleri arasında düzenleniyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival programında dünya sinemasının seçkin yapımlarını görmek mümkün. 

62 ÜLKEDEN FİLM

Festivalde bu yıl 62 ülkeden 122 yönetmenin 204 filmine yer veriliyor. Festivalin en dikkat çekici bölümünü ise hiç kuşkusuz bu yıl programa ilk kez eklenen Balkanlar: Ateşin Sineması ve Aile Bağları bölümleri. Yönetmen Kujtim Cashku Balkanlar için “öyküler ve öykücülerin diyarıdır” diyor. Adını Dina Iordanova’nın aynı isimli kitabından alan bu bölümde Balkan sinemasını daha yakından tanıma şansı buluyoruz. Bu bölümde gösterilecek yedi film ise şöyle: Kristina Grozeva ile Petar Valchanov’un birlikte yönettiği Ders, Ivan Ikic’in Barbarlar, Zvonimir Juric’in Azrail, Fatmir Koçi’nin Amsterdam Ekspres, Vuk Rsumovic’in Sahipsiz Çocuk, Ongjen Svilicic’in Kurallar Böyle ve     Syllas Tzoumerkas’ın Bomba Gibi. Festivale bu yıl ilk kez eklenen aile bağları bölümünde ise en çok eleştirilen, en çok kutsanan ve en çok hırpalanan aile kurumuna filmler aracılığıyla mercek tutuluyor.

Sinemanın ortak sorunu: salon

Festival Groupama işbirliğiyle sekiz senedir Türkiye sinemasının güzide yapımlarını restorasyondan geçirerek yeniden seyirci karşısına çıkarıyor. Bu yıl restorasyona yapılan film Metin Erksan’ın 1962 yapımı Yılanların Öcü. Filmin restore edilmiş versiyonu 12 Nisan’da ilk kez izleyicisiyle buluşacak. Festival direktörü Azize Tan, “Bu projeye başladığımızdan beri hakikaten bir Metin Erksan filmi yapmak rüyalarımızdan bir tanesiydi. Onu gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” diyor. Festival programını büyük bir heyecanla tanıtan Tan, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi bu yıl da salon sıkıntısını çekildiğine dikkat çekiyor. Galiba bu sorun tüm sinemamızın ortak sorunu. Festivalin ilkleri kafamızdaki, hayalimizdeki sinemayı farklı konumlandırmamızı da sağlayacak nitelikte. Sinemada İnsan Hakları: FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü Yarışması bu ilklerden biri. 

İNSAN HAKLARI KONUSU

Bu bölümde, insan hakları konusunda toplumda bir bilinç ve duyarlılık oluşturulmasını sağlayan bir filme para ödülü verilecek. O filmi seçecek jüride Filistinli senarist ve yönetmen Najwa Najjar’ın olması da ayrıca anlamlı. Festivalle ilgili tüm bilgileri İKSV’nin resmi sitesinden ve festival sosyal medya hesapları üzerinden edinebilirsiniz. 
#İstanbul Film Festivali
#İstanbul Kültür Sanat Vakfı
#Festival
9 yıl önce