|

Tarihi Bizans Sarnıcı kültüre ev sahipliği yapıyor

İstanbul’da, gün geçmiyor ki gizli bir yapı daha ortaya çıkmasın. Ortaköy’deki Beşiktaş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bünyesinde bulunan Bizans dönemi sarnıcı bunlardan biri.

Halime Kirazlı
04:00 - 10/05/2023 Çarşamba
Güncelleme: 23:07 - 9/05/2023 Salı
Yeni Şafak
Tarihi Bizans Sarnıcı.
Tarihi Bizans Sarnıcı.

Her köşesi tarih olan İstanbul’da, gün geçmiyor ki gizli bir yapı daha ortaya çıkmasın. Ortaköy’deki Beşiktaş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bünyesinde bulunan Bizans dönemi sarnıcı bunlardan biri. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında sarnıcın bulunduğu binaya taşınan lise, kültür ve sanat mekanı olarak yapıyı kullanmak istedi. Bakımları yapılarak artık hizmet vermeye başladı.

HEM SARNIÇ HEM HAMAM

Daha önce çok amaçlı salon ve depo olarak kullanılan yapı, bir dönem adli olaylara da şahitlik etmiş. Okul kayıtlarında evsizlerin tarihi sarnıcı bir dönem kullandıkları ve polis tarafından uzaklaştırıldıkları yer alıyor. Hakkında net bilgi bulunmayan yapıyı sorduğumuz sanat tarihçileri sarnıç özellikleri taşıyan binanın Bizans ve Osmanlı döneminden izler taşıdığını, muhtemelen Bizans yapısı olduğunu söyledi. Binanın iyi durumda olması, Osmanlı döneminde hamam olarak kullanıldığına işaret ediyor. Okulun bulunduğu bölgeye kayıtlı Bizans Sarayı’nın olmasının ise yapının saray kapsamında kullanıldığına işaret.

Tarihi yapı, şimdilerde kültür sanat faaliyetlerinin gerçekleştiği bir alana dönüştürüldü. Geçtiğimiz perşembe günü “Edebiyat Sohbetleri ‘Postmodernizm’” başlığıyla ilk etkinlik düzenlendi. Türk Sanat Musikisi konseriyle başlayan programın ilk oturumunda gazetemiz yazarı Taha Kılınç gençlerle “Ne okumalı, nasıl yazmalı?” başlığında konuşurken, Doç. Dr. Gülenay Pınarbaşı ise “Postmodernizm” üzerine soruları yanıtladı. Tarihi sarnıç, önümüzdeki günlerde çeşitli etkinlikler ve panellere de ev sahipliği yapacak.



#Tarihi Bizans Sarnıcı
#Ortaköy
#Osmanlı
#Bizans
1 yıl önce