|

Türk müziği hafızamız silindi

Neyzen Süleyman Erguner, Türk müziğinin unutulan sazı 'girifti' anlattı. Giriftzen Asım Bey'in 1929'da ölümünden sonra kimsenin bu sazı çalmadığını söyleyen Erguner, "Bu sazı tekrar topluma kazandırmak hedefiyle girift yolda devam edeceğiz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:47 - 3/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Doç Dr. Süleyman Erguner, girifti anlattı.
Doç Dr. Süleyman Erguner, girifti anlattı.

Girift Türk müziğinin unutulan bir sazı. Tam 6 yüzyıl boyunca hem enderunda hem de dost meclislerinde çalındı. Giriftin son ustası 1929'da vefat eden Giriftzen Asım Bey idi. Bu unutulan sazı bulup ortaya çıkaran ve hiç kaydı bulunmayan bu sazla bir de albüm kaydeden neyzen Doç Dr. Süleyman Erguner, girifti anlattı. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen 'İstanbul'un Unutulan Çalgısı: Girift' başlıklı toplantıda konuşan Erguner, "Bizim kültür ve müzik hafızamız silindi. Ben vazifemi yaptığıma inanıyorum. Bu sazı buldum, imal ettim. Müzikal olarak da icra ettim. Bu artık Süleyman Erguner meselesi değil girift meselesidir. Bu sazı tekrar topluma kazandırmak hedefiyle girift yolda devam edeceğiz" diyor.

BEŞ TANE GİRİFT VAR

Türkiye'de şu an beş tane girift sazı olduğunu belirten Erguner, bu sazın patentini elinde bulunduruyor. Giriftin neye benzediğini ama aynı zamanda da bazı özellikleri nedeniyle neyden ayrıldığını söyleyen Erguner, girifti şöyle anlatıyor: "Girift neyden daha hassas ölçülere sahip. Neyde simetri var, her şey yerli yerinde. Ama giriftin perde sistemi tam bir kaygan zemin. Girift gönül ve akılla giden bir saz. Neyzenler de bu zorluktan dolayı kaçıyor olabilirler."


Beni her gün şaşırtıyor

50 yıllık sanat hayatı boyunca bugüne dek Türk müziğinde hep unutulmuş, ihmal edilmiş konuları gündeme getiren Erguner, konserlerinde neyin yanında girift çalmaya da özen gösteriyor. Giriftin tam bir İstanbul sazı olduğunu söyleyen Erguner, "Ney dünya sazı. Bütün dünya biliyor, çalıyor ama girifti kimse bilmiyor. Girift sadece Türklere özgü ve İstanbul kültüründe kendini bulmuş bir saz. Girift büyük sürprizlerle beni her gün şaşırtıyor" diyor. Süleyman Erguner bu akşam saat 20.00'da Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi'nde konser verecek. Konserde girift sazını da icra edecek.

#Neyzen Süleyman Erguner
#Giriftzen Asım Bey'
6 yıl önce