|

Unutulmayan mektuplar

İş Sanat'ta düzenlenen "Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar - Biz Mektup Yazardık" sergisi ve kitabı, Eyüboğlu'nun dönemin ünlü isimleriyle yaptığı yazışmaları günyüzüne çıkarıyor. Mektuplar dönem hakkında da bir kaynak oluşturuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 12/05/2015 Salı
Güncelleme: 21:41 - 11/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Şu sıralar yolunuzu İş Sanat Kibele Sanat Galerisi'ne düşürürseniz resim ve şiir sanatının önemli isimlerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun edebiyat, sanat, siyaset ve iş dünyasının önemli isimleriyle gerçekleştirdiği mektuplaşmalarını görebilirsiniz. Eyüboğlu'nun yaşadığı dönemi de yansıtan serginin adı: “Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar - Biz Mektup Yazardık” Evet, onlar mektup yazardı, bizse mail yazıyoruz. Sergi alanında yer alan mektuplara bakıp da bu eleştiriyi yapmamak mümkün değil. Şairin de dediği gibi “Ah, kimselerin vakti yok/ durup ince şeyleri anlamaya”



HERKESE REFERANS OLSUN


Sergi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından kitaplaştırılan mektuplara paralel olarak gerçekleşiyor. Kitabı hazırlayan Eyüboğlu'nun gelini Hughette Eyüboğlu, “Bu yazışmalar Türkiye Cumhuriyeti'nin belirli bir zaman dilimini kapsıyor. Bu zamanda yaşayan birkaç büyük adam vardı. Bir toplumda her zaman rastlanmayan bir grup insan... Onların dayanışması, beraberliği, dostluğu hakikaten bir örnekti. Buna dayanarak cesaret ettik ve mektupları yayınladık” diyor. Hughette Eyüboğlu'nun arzusu mektupların bazı insanlara referans, araştırma yapanlar içinse bir kaynak olması.



KOCA BİR ARŞİV


Nâzım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fikret Muallâ, Âşık Veysel, Adalet Cimcoz, Orhan Veli Kanık, Necip Fazıl Kısakürek, İbrahim Çallı, Andre Lhoté, Fahrünisa Zeid, Abidin Dino, Reşat Nuri Güntekin, Cemal Tollu, Nurullah Berk ve Arif Kaptan ile mektuplaşmalar bizi onların dünyasına götürüyor. Orijinal el yazılı mektuplar ve Eyüboğlu'nun çizimleriyle süslediği desenli zarfların yanı sıra mektuplaşılan isimlerin yine onun tarafından yapılmış portrelerinin de yer aldığı sergide, isteyenlere Eyüboğlu'nun desenleriyle hazırlanmış kâğıt ve zarflarla sevdiklerine mektup yazma imkânı da sunuluyor.



ÇOK ÖZNEL DUYGULAR


Mektupların tarih aralığı 1930'dan 1974'e kadar. Eyüboğlu'nun Güzel Sanatlar Akademisi'nde başlayıp Paris'te süren eğitim hayatından, resim tutkusunun peşinden gittiği Anadolu'daki yurt gezilerine kadar yaşamından birçok ayrıntıyı görülebiliyor. Eserleriyle kendi hayatını ve hayallerini anlatan bir sanatçının dünyasına aracısız giriyorsunuz. Çok öznel duygulara tanık oluyorsunuz. Serginin dikkat çeken bölümlerinden birini de Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yaşamını şekillendiren iki kadın olan eşi ressam Eren Eyüboğlu ve “Karadutum” dediği Mari Gerekmezyan ile mektuplaşmaları oluşturuyor.



Sevgimizi esirgemeyelim


Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar: Biz Mektup Yazardık! kitabının editörlüğünü ise Rûken Kızıler yapıyor. Kızıler, bu çalışmanın arşivciliğe ve mektup yazmaya bir gönderme olabileceğini vurgulayarak insanları mektup yazmaya teşvik ediyor. “Mektup yazmak bir süre o kişiyle baş başa kalmak. Duygularınızla baş başasınız. Çok yoğun anların sonucu oluyor mektup. Bunu yakınlarımızdan esirgemeyelim” diyor.


#İş Sanat
#İş Sanat Kibele Sanat Galerisi
#Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
#Nâzım Hikmet
#Ahmet Hamdi Tanpınar
#Fikret Muallâ
#Âşık Veysel
#Adalet Cimcoz
9 yıl önce