|

Vücudumuzda ödem neden olur, ne iyi gelir?

Ödem vücutta sıvı birikimi olarak bilinen sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle yaz mevsiminde ısı artışı sebebiyle daha sık görülür. Öte yandan belirli hastalıkların yanı sıra günlük ödem oluşumunu etkileyen faktörlerde mevcuttur. İşte ödeme neden olan faktörler ve dikkat edilmesi gerekenler.

Yeni Şafak
16:37 - 14/09/2018 Cuma
Güncelleme: 17:34 - 14/09/2018 Cuma
IHA
Fazla tuz tüketimi ödem atışına sebep olur. Özellikle şiş hissedilen dönemlerde tuz tüketimini kısıtlayın.
Fazla tuz tüketimi ödem atışına sebep olur. Özellikle şiş hissedilen dönemlerde tuz tüketimini kısıtlayın.
Çeşitli nedenlerle vücutta oluşan ödemle ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı, ödemin sebepleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Ödemin vücutta sıvı birikimi olarak bilinen sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı, bu sorunun yaz mevsiminde ısı artışı sebebiyle daha sık görüldüğünü söyledi.

Ödem neden olur?

Öncelikle ödemin sebeplerini açıklayan Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı, "Belirli hastalıkların yanı sıra günlük ödem oluşumunu etkileyen faktörler mevcuttur. Aşırı tuzlu beslenme ve su tüketimi yetersizliği ödem oluşum sebeplerinin başında geliyor. Ayrıca kilo fazlalığı, aşırı egzersiz, hareketsizlik, adet dönemi, uykusuzluk, stres, kortizon gibi hormon ilaçları kullanımları ödeme sebep olur. Bu sebeplerin oluşumuna dikkat etmenin yanı sıra ödem oluştuğunda beslenme ile neler yapabileceğinize bir bakalım" ifadelerini kullandı.

Ödeme ne iyi gelir?

Kiraz sapı, mısır püskülü, yeşil çay, beyaz çay gibi çaylar ödem atmaya yardımcı çaylardır. Günde 2-3 fincan tüketilebilir. Ananasın içerisinde bulunan bromelain maddesi hem ödem atıcı hem de yağ yakımına katkı sağlayıcı etki gösterir. Yeterli ve doğru su tüketimi ödemden kurtulmak ve ödem oluşumunu önlemek için en etkili yoldur. Yeterli su tüketimi kilogram başına 30 ml su tüketilmesi ile sağlanır. Doğru su tüketimi ise içilmesi gereken bu su miktarının seyrek zamanlarda bir anda yüklenerek içerek değil de vücudun aktif kaldığı tüm saatlerde sürekli içer halde yayılması gerekir.

Fazla tuz tüketmeyin

Fazla tuz tüketimi ödem atışına sebep olur. Özellikle şiş hissedilen dönemlerde tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Konserveler başta olmak üzere hazır paketli ürünlerin sodyum içeriği yüksektir. Özellikle şiş hissettiğiniz dönemlerde paketli ürünleri kısıtlayabilirsiniz.

#Ödem
#Tuz
#Su
6 yıl önce