|

Kültürümüzü Keşfedeceğiniz Doğu Ekspresi ve Kapadokya Turları

Doğu Ekspresi

iLAN
17:51 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 18:00 - 23/01/2019 Çarşamba
Diğer
Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi
Ankara’dan Kars’a 25 Saatlik Macera
Ülkemizin en uzun tren hatlarından ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na bağlı olan
Doğu Ekspresi
, her geçen gün popülaritesini arttırarak birçok insana yeni bir seyahat deneyimi sunar hale geldi. Anadolu’nun tüm güzelliklerini keşfedeceğiniz bu 25 saatlik serüvende sizi muhteşem manzaralar bekliyor olacak. Yalnızca Doğu Ekspresi’ndeyken yazamaya başlayacağınız bir seyir defteri bile tekrar tekrar okunacak güzellikler vadediyor.

Peki, Doğu Ekspresi ile nerelere gidebilir, nereleri gezebilirsiniz? Bu soru için de size oldukça uzun bir liste hazırladık. Şimdiden uyaralım; bu liste hem gurme hem de gezgin ruhunuza dokunacak!

Doğu Ekspresi önce Erzurum’a sonrasındaysa Kars’a gelerek seyahat rotasını tamamlıyor. Bu Kafkasya rotasında Palandöken’in ihtişamına kapılacak, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler ve Ulu Cami’nin tarihine doyacaksınız! Erzurum’da yalnızca tarihle değil, cağ kebabıyla da bir ziyafet çekeceksiniz. “
Erzurum
” dendiği anda aklımıza gelen cağ kebabını yerinde, yani Erzurum’un Oltu ilçesinde tadabileceksiniz.

Tarihi Güzellikleriyle Erzurum

Çifte Minareli Medrese, Doğu Ekspresi’nin nadide duraklarından biri. Erzurum’da Ulu Camii’nin yanında bulunan bu yapı, günümüze Selçuklulardan kalmıştır. Muazzam ve renkli çinilerle donatılmış 2 adet 26 metrelik minaresi bulunan medrese, adını da buradan almıştır. Hatuniye Medresesi olarak da adlandırılan yapı, bu ismini ise yapım emrini veren Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdâvent Hatun’dan almıştır.

Üç Kümbetler ise Erzurum durağında ziyaret edilebilecek bir diğer tarihi alan. Anadolu’da yer alan anıt mezarlar arasındaki en güzellerinden biri olan bu anıt mezarların yapılış yılı tam olarak bilinmese de 12 – 14. yüzyıl arasında olduğu tahmin edilmektedir. Kümbetlerden en büyüğünün Emir Saltuk’a


Tarihi Güzellikleriyle Erzurum
Çifte Minareli Medrese
, Doğu Ekspresi’nin nadide duraklarından biri. Erzurum’da Ulu Camii’nin yanında bulunan bu yapı, günümüze Selçuklulardan kalmıştır. Muazzam ve renkli çinilerle donatılmış 2 adet 26 metrelik minaresi bulunan medrese, adını da buradan almıştır. Hatuniye Medresesi olarak da adlandırılan yapı, bu ismini ise yapım emrini veren Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdâvent Hatun’dan almıştır.
Üç Kümbetler
ise Erzurum durağında ziyaret edilebilecek bir diğer tarihi alan. Anadolu’da yer alan anıt mezarlar arasındaki en güzellerinden biri olan bu anıt mezarların yapılış yılı tam olarak bilinmese de 12 – 14. yüzyıl arasında olduğu tahmin edilmektedir. Kümbetlerden en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu düşünülmektedir. Emir Saltuk, Malazgirt Meydan Muharebesi’nin kazanılmasında da önemli rol oynamış, Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliği Saltuklu Beyliği’nin kurucusudur. Beylik o dönem, Erzurum bölgesini de başşehir edinmiştir.

Ulu Camii
, Erzurum’un Yakutiye ilçesinde yer alan, şehrin en eski ve en büyük camisidir. Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan yapının inşasına 1176 yılında başlanmıştır ve 3 yıl süre sonunda tamamlanmıştır. Atabek Camii ve Atabey Camii olarak da bilinen Ulu Camii, Selçuklu mimarisinin karakteristik özelliklerini Erzurum’a taşıyan Saltuklular tarafından yapılmıştır.
Beyaz Şehir Kars

Son dönemde Doğu Ekspresi’nin bu denli popüler olmasında Kars’ın emeğinin çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle şunu belirtelim; son durağı Kars ile sonuçlanan bu eşsiz rota her mevsimde ayrı güzel. Eğer kışı, karı ve beyazı seviyorsanız Kars sizi kışları bembeyaz bir örtü ile karşılaşır. Kış bana göre değil diyenlerdenseniz, ilk bahar ve yaz döneminde ise yemyeşil platolar kalbinizi kazanacak! 1001 kiliseli şehir olarak bilinen ve Ermenilere başkentlik yapmış Ani Harabeleri, Türklerin Anadolu’da inşa ettikleri ilk cami olan Emir Menuçehr Cami, Arpaçay ve Ermenistan sınırı, Resimli Kilise, Fethiye Cami, surlar, aslanlı kapı, 12 Havariler Kilisesi, Kars Kalesi Kars'ta görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kars’ta yer alan
Ani
, bu seyahatte mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. 1001 kilise ya da 40 kapılı şehir olarak da adlandırılan Ani’de bir de yeraltı şehri keşfedilmiştir. Yeraltı şehrinde ise 823 adet mağara ve yapı göze çarpmaktadır.
Ani antik şehrinde bulunan
Ebu'l Menûçihr Camii
, ülkemiz sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşımaktadır.

Tüm bu güzellikler arasında olmazsa olmazlarımızdan biriyse Çıldır Gölü. Görüp görebileceğiniz en benzersiz yerlerden biri olan bu göl, kış mevsiminde tamamen buz tutmaktadır. Dilerseniz buz tutan bu yol üzerinde yürüyebileceğiniz gibi atların çektiği kızaklarla gölde bir tur da atabilirsiniz.

Jolly Tur’un avantajlarıyla yararlanabileceğiniz bu muhteşem yolculuğa has tren vagonları hakkında bilgi vermezsek olmaz! Doğu Ekspresi'nde yataklı, pulman ve örtülü kuşet olmak üzere 3 farklı vagon çeşidi bulunuyor. Doğu Ekspresi'nde yiyecek içecek gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yemekli vagon kısmı bulunuyor. Burada günlük öğünlerinizi karşılarken aynı zamanda sıcak içecek ve su gibi gereksinimlerinizi de giderebilirsiniz.

Jollytur Doğu Ekspresi Fırsatları için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.
Kapadokya:

Neden Kapadokya?

Doğu Ekspresi, Karadeniz yaylaları, Akdeniz koylarından sonra yükselen yeni trend Kapadokya. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihiyle de göz dolduran Kapadokya her mevsim ayrı güzel. Kış mevsiminde karı üzerine elbise gibi giyen peri bacaları, yazın güneşi taç yaparak büyüleyici bir görünüme kavuşuyor. Adeta masallar diyarında sihirli bir gezintiye çıkmış gibi hissediyorsunuz kendinizi.

Doğan güneşin kahvaltınıza eşlik ettiği, ılık esen rüzgârın saçlarınızda dolaştığı güzel bir Kapadokya tatili… Bu Kapadokya’ya gitmeniz için yeterli bir sebep olabilir. Tarihi, doğal güzellikleri, etkileyici peri bacaları manzarası… Aslında Kapadokya’ya gitmeniz için bir sebepten daha fazlası var.


Haydi, hep birlikte detaylı bir şekilde Kapadokya’yı inceleyelim.

İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Kapadokya, doğanın kendini var etmesi sonucunda bugünkü görünümüne kavuşmuş. Bölgede bulunan volkanik dağların patlaması sonucunda eşsiz güzellikteki peri bacaları ortaya çıkmış. Dünyaca ünlü olan Kapadokya, tarih boyunca da birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu nedenle UNESCO tarafından kültürel miras listesindeki yerini almış.

Kapadokya’da Nerelere Gitmeli?

Biri size Kapadokya deyince ilk aklınıza gelen peri bacaları ve balon turu geliyor değil mi? Aslında Kapadokya’da daha fazlası var. O kadar farklı kültürel özelliğe sahip bir yer ki tahmin edemeyeceğiniz güzelliklerle karşılaşıyorsunuz. Yeryüzü şekilleri bir yana yer altı şehirleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Peki, Kapadokya’da nereleri görmelisiniz?

Göreme ve Göreme Açık Hava Müzesi, Çarıklı Kilise, Asmalı Konak, Sinassos, Uçhisar, Ürgüp, Onyx Taş Atölyesi, Çuvaşin, Paşabağı, Avanos, Dervent Vadisi, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Babil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Karanlık Kilise, Çarıklı kilise ve Tokatlı Kilise gibi birçok yeri gezebilirsiniz.

Ayrıca Kapadokya’ya çok yakın olan Ihlara Vadisi’ni de keşfedebilirsiniz.

Kapadokya’da neler yapabilirsiniz?

Gezilecek yerlerin yanı sıra Kapadokya’da katılacağınız etkinlikler de oldukça fazla. Çıkacağınız Kapadokya turu boyunca Avanos’un ünlü çömleklerini görebilirsiniz. Aynı zamanda çömlek atölyesini ziyaret edebilir, kendi çömleğinizi dahi yapabilirsiniz. Halı atölyelerine katılabilirsiniz. Tüm bunların yanında bölgenin ünlü üzümlerinden üretilen şarapların tadımının yapıldığı atölyeleri gezebilirsiniz.

Balonla tüm gün Kapadokya…

Peri bacalarının muhteşem manzarasını havadan da seyretmeniz mümkün. Sabahın erken saatlerinde balon ile gökyüzüne havalanarak peri bacaları eşliğinde güneşin doğuşuna tanıklık edebilirsiniz. Kapadokya’yı adım adım gezmenin yanı sıra balonla da gökyüzünden keşfedebilirsiniz.

Kapadokya’ya ne zaman gitmelisiniz?

Her mevsim ayrı güzel olan Kapadokya’nın havası karakteristik bir özellik taşıyor. İç Anadolu’da olmasından dolayı yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve sert geçiyor. Her ne kadar mevsime göre havaların durumu değişse de Kapadokya’ya en çok kış mevsimi yakışıyor. Ani yağışlar görülmediği için Kapadokya’da her mevsim balonla gezmek mümkündür. Kışları yağan kar, peri bacalarının üzerini sarar ve büyüleyici bir atmosfer ortaya çıkar. Gece ve gündüz arasında hava derecesinin farkı fazla olduğu için yanınıza akşam giyebileceğiniz kalın giysiler götürmelisiniz.

Kısacası Kapadokya’ya kesinlikle kış mevsiminde gitmelisiniz.

Kapadokya’da Konaklama

İster günübirlik gezmek için giden ister bir haftalık tatile gidin. Kapadokya’da konaklayacak yerler oldukça fazladır. Kapadokya’nın eşsiz güzelliğini keşfederken birbirinden konforlu Kapadokya otellerinde günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Kapadokya’da normal otellerin yanı sıra otantik alternatifler de fazladır. Doğal mağara tarzında inşa edilen Kapadokya otelleri de bulunmaktadır.

Jolly Tur ayrıcalığıyla bulunduğunuz şehirden Kapadokya’ya gidebilirsiniz. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa çıkışlı Kapadokya turlarına dahil olabilirsiniz. İster günübirlik isterseniz de haftalık bir tur ayarlayabilirsiniz.

Jollytur Kapadokya Turu Fırsatları için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.


#erzurum
#kars
#Doğu Ekspresi
5 yıl önce