|

Kulluk bilinci ve ibadet

Vahiy Allah'ın, kulları ile kurduğu kutsi bir iletişim yoludur. İnsanın Allah’a yönelik iletişimi ise kulluk bilinci ve ibadet sayesinde gerçekleşir. Rabbimizin keremi ve cömertliği, insana da kendisiyle iletişim kurabilmesi için vasıtalar sunmasında görünür olur.

Yeni Şafak
10:52 - 7/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:22 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
İbadetler, istikametimizi Allah'a çevirir.
İbadetler, istikametimizi Allah'a çevirir.

İnsanın teslimiyetini istismar etmeyen yegane mercii Allah'tır. İşte bu noktada Allah, kendisinin özne, insanın da nesne olmasını istememektedir. Çünkü Allah'ın beklediği kölelik değil, kulluktur. Köle ile kulun farkını ise şöyle açıklayabiliriz; hiçbir efendi, kölesinin irade kullanmasını istemez. Çünkü kölenin iradesi arttıkça efendinin onu yönetme yeteneği kaybolur. Onun üzerindeki saygınlığı gider. Oysa Allah kul ilişkisi böyle değildir. Aksine Allah bizatihi iradeyi veren ve kullanılmasını emredendir.


Cenab-ı Allah kullarına, "Ey kulum! Dünyada iken ben her an seninleydim, peki sen kiminleydin?" diye soracaktır. Ne yeryüzüne ne gökyüzüne sığmayan, sadece mümin kulunun kalbine sığan Allah; kulundan vahyinin karşılığı olarak ibadet beklemektedir.

İhlaslı kulu sıradan kuldan ayıran da, ihlaslı kulun hayatının her anında Rabbinin kendisini gözetlediğini hissetmesi ve buna uygun hareket etmesidir. İhlaslı kul ne yaparsa yapsın, nerede olursa olsun Rabbinin nazarını hisseder ve tam anlamıyla Rabbinin huzurunda yaşar. Çünkü aşık, sevdiğini hatırlamak ve düşünmek ister. İlahi olana aşık ise, tüm halleriyle Allah'ı zikreder, bu hakikate düçar olanlar için bir yükümlülüktür.

İbadetin hikmeti

İbadetler, istikametimizi Allah'a çevirir. Kulun Allah'a olan teveccühü ise, emirlerine boyun eğmeyi gerektirir. Kul, hareketlerinde intizam altına girmekle ve kâinatın umumî nizamına tâbi olmakla hikmetin sırrını anlar. İslam'a göre kulun, Allah tarafından belirlenmiş kutsal görevlere ihtiyaç vardır. En önemli ibadet ise namazdır. Günde beş kez kılınan namaz, yüksek düzeyde bedene bağlıdır. Yılda bir ay tutulan oruçla beraber, dile, kulağa, ağza da oruç tutturulmuş olur.

İnsan cismen küçük ve aciz olmakla beraber; pek yüksek bir ruhu taşır ve pek büyük bir istidada sahiptir. İşte böyle bir insanın ruhuna genişlik veren, inşirah getiren ibadettir. Fikirlerini nizam ve intizam altına alan, ibadettir. Kul ile Yaratıcı arasındaki rabıtanın en yüksek vasıtası ibadettir.

İbadet bizi doğrudan Allah'a bağladığından, her bela ve musibet anında sığınacak sonsuz kudreti tanımamızı kolaylaştırır. İbadet bütün canlılara, varlıklara ve insanlara bakışımızı iyi yönde değiştirir. İbadet, hayatımızda plan ve programı hakim kılar. Planlı bir hayat ise işlerimizi düzene koyar. İbadet geçim genişliğine, bolluğa, berekete ve dualarımızın kabulüne vesile olur. Zor günlerimizde Allah'ın yardım ve inayetini kolaylaştırır. İbadetler, bizi kötülüklerden alıkoyarlar. Kötülüklerden uzak kalanlar herkesçe sevilirler, işlerinde muvaffak olurlar ve hayatlarında huzur bulurlar.
#İbadet
#Kul
#Allah
#Dua
#Vahiy
7 yıl önce