|

Konya’da başlıyor

54. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (TUR 2018), bugün Konya’da başlayacak. Türkiye’de bisikletin de başkenti olan Konya’dan ilk kez start alacak tura, 20 takımdan 140 sporcu katılacak. Türkiye’nin en prestijli spor organizasyonu, ikinci kez Dünya Turu takviminde koşulacak.

Ergün Balcı
04:00 - 9/10/2018 Tuesday
Güncelleme: 05:08 - 9/10/2018 Tuesday
Yeni Şafak
Konya’dan ilk kez start alacak tura, 20 takımdan 140 sporcu katılacak.
Konya’dan ilk kez start alacak tura, 20 takımdan 140 sporcu katılacak.

Dünyanın tek kıtalar arası bisiklet turu konumundaki 54. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bu yıl dünyaca ünlü sporcu ve takımların üst düzey mücadelesine sahne olacak. Huzurun ve hoşgörünün olduğu kadar Türkiye’de bisikletin de başkenti olan Konya’dan ilk kez start alacak tura, 20 takımdan 140 sporcu katılacak. TUR 2018’de 9 Dünya Turu, 10 profesyonel kıta takımı lisansına sahip ekipler mücadele edecek. Bu düzeyde takımı bulunmayan Türkiye, ev sahibi kontenjanından faydalanarak turda milli takım adı altında yarışacak. Selçuklu’nun başkenti ve Mevlana’nın şehri Konya’dan başlayacak tur, ayrıca ilk kez Bursa’dan da geçecek. Tur genel olarak düz etaplardan oluştuğu için sprint finişlerine sahne olacak. Sporcuları en fazla 4. etapta, Selçuk’taki Meryem Ana Evi’nin yer aldığı Bülbül Dağı tırmanışı zorlayacak. Dünyaca ünlü bisikletçiler Konya’da pedal bastıktan sonra Akdeniz ve Ege sahillerine inecek.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NDEN GEÇİLECEK

İkinci etap Alanya ile Antalya, üçüncü etap ise Fethiye ile Marmaris arasında koşulacak. Marmaris ile Selçuk arasındaki dördüncü etap Meryem Ana Evi’nin yer aldığı Bülbül Dağı tırmanışıyla son bulacak. Selçuk’tan başlayacak beşinci etap Manisa’da tamamlanacak. Bisikletçiler, TUR 2018’in son etabında ise Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış şehirler Bursa ile İstanbul arasında pedal çevirecek. 14 Ekim’deki turun son etabında Osmangazi Köprüsü’nden geçecek sporcular, iki kıta arasını Avrasya Tüneli ile yer altından kat edecek. İstanbul’daki finişle yaklaşık 950 kilometrelik dev yarış noktalanacak. Yarışı zirvede tamamlayacak takım ve klasman lideri bisikletçiler, Selçuklu yıldızı motifleriyle bezeli özel kupanın da sahibi olacak. Mark Cavendish, Andre Greipel, Alessandro Petacchi, Adam Hansen, Sacha Modolo gibi dünyaca ünlü yıldız bisikletçilerin pedal bastığı turu 2017’de, BAE Emirates Takımı’ndan İtalyan Diego Ulissi kazanmıştı.

  • YILDIZ SPRİNTERLER GELİYOR
  • TUR 2018’de, son şampiyon Diego Ulissi ve TUR 2015 galibi Kristijan Durasek gibi genel klasman iddiası bulunan isimler dışında dünyaca ünlü sprinterler de sahne alacak. Bunlar arasında Fransa Bisiklet Turu’nda 2, İtalya Bisiklet Turu’nda ise 4 etap alan Quick-Step Floors ekibinden Kolombiyalı sprinter Fernando Gaviria, İspanya Bisiklet Turu’ndaki 10 etap zaferinin yanı sıra Milano-San Remo ve Paris-Roubaix yarışlarını kazanan Trek-Segafredo’nun Alman sprinteri John Degenkolb ile TUR 2017’de 4 etap birinciliği elde eden Bora-Hansgrohe’nun İrlandalı sprinteri Sam Benett öne çıkıyor. 2011 Avrupa Pist Bisikleti şampiyonu Ahmet Örken ve Türkiye şampiyonu Onur Balkan, Türk Milli Takımı adına pedal basacak. Ahmet ve Onur’un dışında milli takımı Nazım Bakırcı, Muhammed Atalay, Ahmet Akdilek, Feritcan Şamlı ve Mustafa Sayar temsil edecek.
Bir ilk yaşanacak

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı, “Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu yarım asrı geride bırakan Türkiye’nin dünya çapındaki tek uluslararası spor organizasyonu” dedi. Turun ülke tanıtımı açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Küçükbakırcı, yaptıkları yeni anlaşmalar neticesinde organizasyonun naklen ve banttan yayınlarla 160’dan fazla ülkede izlenebileceğini söyledi. Küçükbakırcı, ülkenin güzelliklerinin ön plana çıkacağı yayınlarla 2 milyardan fazla insana ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Turun bu yıl önemli yenilikler barındırdığına da işaret eden Küçükbakırcı, “Tur ilk kez Selçuklu’nun başkenti Konya’dan başlayacak. Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’dan geçecek tur, üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’da tamamlanacak” diye konuştu.

#Konya
#54. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu
6 years ago