|

Video Hakem Sistemi üç büyükleri salladı: Süper Lig'in gidişatını etkileyen penaltılar

Süper Lig’de Anadolu takımlarının öne çıktığı bir dönem yaşıyoruz. Bu durumun ana nedenlerinden bir tanesi ise Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR) oldu. Rakamlar, VAR uygulamasıyla birlikte Anadolu takımları lehine daha fazla penaltı çalındığını ortaya koyuyor. Hakemler de büyük takımlar lehine haksız kararlara kolayca imza atamıyor.

Haber Merkezi
08:55 - 28/01/2022 Cuma
Güncelleme: 09:13 - 28/01/2022 Cuma
Yeni Şafak
Halil Umut Meler - FIFA kokartlı Türk hakem.
Halil Umut Meler - FIFA kokartlı Türk hakem.

Süper Lig'de son sezonlarda Anadolu takımlarının yükselişi dikkat çekiyor. Bununla birlikte İstanbul'un üç büyüğü olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ise istikrarsız sonuçlara imza atıyor. Peki Süper Lig'de son yıllarda oluşan bu tablonun sebebi ne?


Bu durumun tespitini yapmak için birçok detayı öne çıkarabiliriz. Ancak Video Hakem Sistemi'nin bu noktada yeri çok daha farklı. Süper Lig'de VAR sisteminin kullanıldığı sezonlara bakıldığı zaman maçlarda kazanılan penaltı atışlarının artış gösterdiğini gözlemleyebiliyoruz.

Türk futbolunda özellikle Anadolu takımlarının büyük kulüplerle oynadıkları süreçlerde en büyük şikayeti maçların adaletli yönetilmemesi oluyordu. Standart dışı kararlarla haklarının yendiğini savunan Anadolu takımları, VAR'ın gelişiyle biraz olsun bu konuda olumlu geri dönüşler almaya başladı.

Penaltı sayılarında ciddi artış oldu
  • VAR'ın olmadığı son sezon olan 2017-2018'de hakemler toplamda 108 kez penaltı noktasını gösterdi. VAR'ın aktifleştirildiği 2018-2019 sezonunda 121, 2019-2020 sezonunda 138, 2020-2021 sezonunda ise bu rakam 174'e yükseldi.

Bu rakamlar, VAR'ın net bir şekilde penaltı sayılarına etki ettiğini ortaya koyuyor. Penaltı sayılarındaki bu artış doğal olarak Anadolu takımlarına çalınan penaltı adetlerini artırırken maç skorlarında da değişimler yaşandı.

Örnek olarak VAR'sız son sezonda 5 penaltı kullanan Yeni Malatya, VAR'ın olduğu son sezonda 10 penaltı kullanma hakkı kazandı. Malatya bu penaltılardan 9'unu gole çevirdi ve bu goller Süper Lig ekibinin puanlarına olumlu yönde etki etti. Ligin dikkat çeken takımlarından Sivasspor da VAR'sız son sezonda 5 penaltı atışı kazanmıştı. Bu sayı, VAR'lı son sezonda 9'a yükseldi.

VAR otokontrol sağladı
  • VAR'ın varlığı kırılma anlarından birini oluşturan penaltı atışlarında bu denli bir değişimi beraberinde getirirken mücadeleleri yöneten hakemlerle ilgili de kontrol mekanizması sağlıyor. Maçları yöneten hakemler verecekleri hatalı kararların düzeltilebileceğini ve bu noktada ciddi eleştiriler alabileceğini öngörerek maçlardaki tutumlarını güncelledi. Bu durum zaman zaman değişse de VAR'ın uygulanmaya başlanmasıyla dikkat çekici bir değişim yaşandı.

#Süper Lig
#Fenerbahçe
#Beşiktaş
#Galatasaray
#Video Yardımcı Hakem Sistemi
2 yıl önce
default-profile-img