|

Android Pie yayınlandı

Android’in iki ay önce tanıtımını yaptığı ve büyük bir merakla beklenen son sürümü Android 9.0 yayınlandı. Her Android versiyonu için bir şekerleme ismini vermeyi adet edinen Google, bu versiyon için Android Pie isimlendirmesini seçti. Yeni Android sürümü şimdilik sadece Pixel cihazlar için kullanımda.

Yeni Şafak
11:06 - 7/08/2018 Salı
Güncelleme: 11:11 - 7/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Google yeni Android P için yine bir şekerleme ismi olan Pie(tart) ismini seçti.
Google yeni Android P için yine bir şekerleme ismi olan Pie(tart) ismini seçti.

Google, Android’in yeni sürümü Android 9 Pie’ı tanıttı. Yapay zekaya ağırlık veren versiyon birçok yenilikle geliyor.

Yapay zeka, son yıllarda piyasaya sürülen akıllı telefonların öne çıkan ortak özelliği haline geldi. Huawei’nin son amiral gemisi cihazlarında yapay zekalı işlemci, kamera ve işletim sistemleri dikkatleri çekmişti. Bu alandaki hareketliliği gözlemleyen Google, yapay zekayı işletim sistemiyle bütünleştirdi.

Yapay zeka öne çıktı

  • Yeni güncellemeyle gelen en önemli özelliklerden birisi yapay zeka ile çalışan ve pil ömrünü koruyan Adaptive Battery olacak. Bu özellik, en çok kullandığınız uygulamaları öğrenerek pil ömrünü önceliklendiriyor. Adaptive Brightness özelliğiyse uygulamalara göre en uygun ekran parlaklığını ayarlıyor. App Action, bir sonraki hareketinizi öğrenerek bu eylemi ekranda göstermeye çalışıyor. Tüm bu yeni özellikler yapay zeka ve makine öğrenme ile gerçekleşiyor.

Slices ismi verilen özellik ise belirli uygulamaların ihtiyacınız olan bilgilerini zamanında gösteriyor. Ancak bu özellik sonbaharda kullanılabilir olacak. Android 9 Pie, gezinti sistemini de tek düğmeye indirgemek ve basitleştirmek istiyor. iOS’a benzer şekilde ana ekran düğmesini yukarı doğru sürükleyerek açık olan uygulamaları görebiliyor ve istediğiniz ekrana geçebiliyorsunuz.

Bunların yanında bazı küçük değişikliler de mevcut. Quick Settings ekranı sayesinde ekran görüntülerini daha kolay bir şekilde alabiliyor ve uyarıları yönetebiliyorsunuz. Mayıs ayında gerçekleştirilen Google I/O’daki sunumda telefon kullanımını kısıtlayan Digital Wellbeing sistemi tanıtılmıştı. Bu özellik de sonbahardaki güncellemeyle gelecek.


Android Pie, bugün itibarıyla Pixel ve Essential Phone cihazları için yayınlandı. Diğer üreticilerin yeni Android sürümünü Sonbahar itibariyle yayınlaması bekleniyor.

#Google
#Android
#Android Pie
6 yıl önce