|

Facebook Rusya kaynaklı reklamların 126 milyon Amerikalı'ya ulaştığını açıkladı

Facebook, Amerikan seçimleri ve siyasetiyle ilgili olarak Rusya merkezli operasyonlar tarafından 800 bin mesajın 126 milyon Amerikalı tarafından görüldüğünü açıkladı.

Yeni Şafak
10:51 - 31/10/2017 Salı
Güncelleme: 11:15 - 31/10/2017 Salı
Diğer
Facebook, Rusya kaynaklı 800 bin içeriğin 126 milyon Amerikalı'ya ulaştığını açıkladı.
Facebook, Rusya kaynaklı 800 bin içeriğin 126 milyon Amerikalı'ya ulaştığını açıkladı.

ABD’de 2016 yılında gerçekleşen başkanlık seçimleri kapsamında gönderilen mesajların içeriklerinin sosyal ve politik olarak ayrıştırıcı unsurlar içerdiği yönünde açıklamalar yapıldı. Rusya kaynaklı olduğu belirtilen mesajların rakamları oldukça dikkat çekiyor. İki yıl içerisinde gönderilen 800 bin mesajın 126 milyon Amerikalı’ya ulaştığı belirtiliyor.

Facebook bu rakamları, Senato’ya Twitter ve Google ile beraber ifade vermeden önce yazılı olarak açıkladı.

CEO Mark Zuckerberg, Facebook’un bu reklamları yayınladığını açıklamıştı ve bu konuyla ilgili bir özür yazısı paylaşmıştı.

Konuyla ilgili ABD’de yürütülen soruşturmada, 2016 yılında düzenlenen başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale edip etmediği ve Donald Trump’ın kampanya ekibinin Rusya bağlantıları hakkında araştırmalar yapılacak.

  • Facebook, gönderi ve reklamların Kremlin ile bağlantılı bir Rus şirketi tarafından gerçekleştiğini söylüyor. Daha önce de Rusya merkezli 100 bin dolarlık bir operasyon kapsamında iki yıl boyunca sosyal ve politik ayrıştırıcı unsurlar taşıyan reklamların verildiğini açıklamıştı.
  • Rusya kaynaklı hesaplar fotoğraf paylaşım platformu Instagram’ı da kullanmış. Instagram, yaklaşık 120 bin paylaşım yapılan 170 hesabı sildi.
  • Google ise Pazartesi günü Rusya’daki internet trollerinin YouTube’a 18 farklı hesaptan yaklaşık bin adet video yüklediğini belirtiyor.
#Facebook
#Google
#ABD
#sosyal medya
6 yıl önce