|

NASA uzay aracı bu akşam Mars'a iniş yapacak

NASA’nın Mars keşif aracı InSight akşam saatlerinde Kızıl Gezegen’in yüzeyine iniş gerçekleştirecek. Mars keşif aracının, 19 bin 800 kilometre hızla Mars atmosferine girdikten 6 dakika sonra hızını sıfırlayacağı, ardından paraşütünü açıp iniş motorlarını çalıştırarak, üç ayağı üzerinde yüzeye iniş yapmaya çalışacak.

Yeni Şafak
14:59 - 26/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:03 - 26/11/2018 Pazartesi
NASA'nın Mars'a iniş yapacak aracı için hazırladığı simülasyon videosundan bir kare.
NASA'nın Mars'a iniş yapacak aracı için hazırladığı simülasyon videosundan bir kare.

InSight uzay aracının, 6 ay süren uzay yolculuğunun ardından TSİ akşam saatlerinde Mars’ın yüzeyine iniş yapacağı bildirildi.

NASA tarafından yapılan açıklamada, Mars keşif aracının, 19 bin 800 kilometre hızla Mars atmosferine girdikten 6 dakika sonra hızını sıfırlayacağı, ardından paraşütünü açıp iniş motorlarını çalıştırarak, üç ayağı üzerinde yüzeye iniş yapmaya çalışacağı belirtildi.



NASA’nın 6 yıl aradan sonra Mars’a indirmeye çalışacağı ilk araç olan InSight, Kızıl Gezegen’deki depremleri araştıracak ve yer altı jeolojisi hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarmaya çalışacak.

Bugüne kadar farklı uzay kurumlarının Mars’a yaptığı iniş denemelerinde başarı oranı yüzde 40’ta kalmıştı. NASA’nın farklı araçlarla yaptığı 8 iniş denemesinin 7’si başarılı olmuştu.

InSight uzay aracı, 5 Mayıs’ta Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden, Atlas V roketiyle uzaya fırlatılmıştı. NASA, görev kontrolden yapacağı canlı yayında inişi an ve an yayınlayacak, yayında görevin gidişatı ve amacı hakkında yorumlar da yapılacak.

  • Zaman çizelgesi ise şu şekilde
  • 00:40 (TSİ) - Yolculuk aşamasından ayrılış
  • 00:41 (TSİ) - Uzay aracının uygun bir iniş için dönüş yapması
  • 00:47 (TSİ) - Saatte 19,800 km hızla atmosfere giriş
  • 00:49 (TSİ) - Isı koruma kalkanının en yüksek sıcaklığına ulaşması
#NASA
#Mars
#InSight
#Uzay
5 yıl önce