|

SpaceX patlama sonrası ilk Falcon’u uzaya gönderiyor

Dünyaca ünlü mucit Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX, yeni roketi uzaya göndermeye hazırlanıyor. Eylül ayında fırlatma rampasında yaşanan patlama sonrası SpaceX Falcon 9 roketiyle şirkete ait 10 küçük uyduyu yörüngeye taşıyacak.

Yeni Şafak
11:23 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 15:04 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

SpaceX CEO'su Elon Musk, eylül ayında yaşanan patlamanın Falcon 9 roketinin içinde bulunan helyum tanklarından dolayı olduğunu düşündüklerini açıklamıştı. Helyum tankları 2015 yılında yaşanan roket patlamasında da etken faktörlerden biri olarak açıklanmıştı. SpaceX iki patlamanın nedeni aynı olsa da birbirleriyle bağlantısı olmadığını duyurmuştu. Bu patlama olayları sonrası uzay maceralarına son vermeyen şirket, uzaya yeni bir roket gönderme hazırlığında.







Iridum Communications isimli şirketten yapılan açıklamaya göre yeni roket Kaliforniya'da bulunan Vandenberg Hava Kuvvetleri üssünden 16 Aralık gününde yerel saatle 12:36'da (Türkiye saatiyle 23:36) fırlatılacak. Fakat kalkış için henüz ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) son onayı vermiş değil. FAA, NASA ve ABD Hava Kuvvetleri halen geçtiğimiz eylül ayında yaşanan patlamayı araştırmaya devam ediyor.



Patlama olayının üzerinden 3 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen yeni bir roketi uzaya göndermek, şirket açısından olumlu bir adım olarak gözüküyor. Son patlamada Facebook'un Internet.org ile Afrika'ya ücretsiz internet götürmek istediği kısımda uyduda yer alıyordu.




#Iridum Communications
#SpaceX
#SpaceX Falcon 9
7 yıl önce