
Muhabirler Derneği tarafından hazırlanan ve 42 gazetecinin meslek hayatlarında yaşadıkları çarpıcı anıları bir araya getiren "Son Dakika: Bizim Hikayemiz - Gördük, Yaşadık, Yazdık" kitabının lansmanı Ankara'da gerçekleştirildi. Yazarlar arasında TVNET Editörü Nazlı Mumay da bulunuyor. Törene damga vuran İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, "Yapay zeka muhabirliğin ruhunu asla karşılayamaz" mesajını verdi.
Gazetecilik mesleğinin zorluklarını, heyecanını ve perde arkasını okuyucuyla buluşturmayı hedefleyen “Son Dakika: Bizim Hikayemiz” kitabı, düzenlenen özel bir lansmanla tanıtıldı. Türk Ocağı Sahnesi’nde gerçekleşen buluşma, siyaset ve medya dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi.

"Söz uçar yazı kalır" şiarıyla kaleme aldık
Gazeteciliğe 2014 yılında program biriminde adım atan, 2015’ten itibaren ise haberin mutfağında aktif olarak görev alan Nazlı Mumay, 10 yılı aşkın süredir aralıksız gazetecilik yapıyor. Mesleğin sadece haber yazmaktan ibaret olmadığını, insan hayatına dokunan yönüyle de büyük bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Mumay, kitapta yer alan yazısında sahada yaşadığı unutulmaz anlara yer verdi.
İlk şehit haberinde yaşadığı duygusal kırılma anından, engelli çocuklar için yapılan bir haberin nasıl iyilik hareketine dönüştüğüne kadar birçok anısını paylaşan Mumay, gazeteciliğin insanla birebir temas eden yönüne dikkat çekti. “Gazeteci olmak bazen duygularını bastırmak, bazen yardım eli uzatmak, bazen de ani gelişen olaylarda sorumluluk almak demektir” diyen Mumay, mesleğe bakışını da satırlarına yansıttı.

"Yapay zeka o heyecanı ve yeri hissedemez"
Şehit gazeteciler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa; İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve Etimesgut Kaymakamı Özlem Bozkurt Gevrek katıldı.
Törende konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, son dönemde sıkça tartışılan "Yapay zeka gazeteciliği bitirecek mi?" sorusuna net bir yanıt verdi. Turan, teknolojinin insan faktörünün yerini tutamayacağını vurgulayarak şöyle konuştu:
"Yapay zekaya veri yükleyip sonuç ve metin alabiliriz. Ancak muhabirliğin bir ruhu vardır ve yapay zekanın bunu karşılama imkanı yoktur. Ne yazarsa yazsın; bir muhabirin savaş alanındaki heyecanını, yangın ortamındaki terini veya bir toplantıyı saatlerce takip etmenin verdiği duyguyu yapay zeka aktaramaz. Zekanın adı ne olursa olsun, muhabirlik yok olmayacaktır."

Gazetecilere anlamlı ödül ve fidan kampanyası
Lansmanda kitaba katkı sağlayan gazetecilere plaket takdim edildi. TVNET Editörü Nazlı Mumay, plaketini Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun elinden aldı.
Etkinlik kapsamında ayrıca anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine de imza atıldı. Muhabirler Derneği ve Öz Orman-İş Sendikası arasında yapılan protokolle, TVNET ve Yeni Şafak adına 200 fidan dikileceği duyuruldu. Fidanlar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde toprakla buluşacak.







