|
Sinemanın imkanları ve “evde film çekmek”

Salgın süreci, sinemanın imkanlarının test edilmesi açısından da önemli meyveler verdi. Film yapım sürecinin pahalı olması ve kalabalık ekibe ihtiyaç duyması, virüsle mücadele aşamasında üretimi ve gösterimi olumsuz etkiledi. Ciddi bir süre setler tamamen durdu. Yeniden motor denince de ciddi tedbirlerle yol alınması gerekti.

Salgınla tanışmamızın ilk döneminde evlere kapanmışken, tam da herkes evindeyken film yapmanın da mümkün olduğunu gösteren çalışmalar oldu. Bunların en önemlilerinden biri ülkemizde hayata geçen Seni Buldum Ya filmi oldu. Reha Erdem’in yazıp yönettiği film, dijital film izleme platformu Mubi’de geçtiğimiz günlerde seyirci ile buluştu.

Salgın sürecinde insanların eve kapanmasını ve sanal alemde yeni bir dönemin başlamasını fırsata çevirmeye çalışan iki dolandırıcı ve muhatap olduğu kişilerin hikayesini anlatan Seni Buldum Ya, biçim itibariyle de sade, sakin, rahat ve ‘ne şart altında olursa olsun sinema’ yaklaşımının ürünü olarak karşımızda duruyor.

Filmin oyuncu kadrosu bile başlı başına konu olur. Zira -yönetmenin ifadesiyle- oyuncuların tereddütsüz kabulleri sayesinde proje hayata geçiyor. Serkan Keskin, Ezgi Mola, Nihal Yalçın, Bülent Emin Yarar, Taner Birsel, Tansu Biçer, Ecem Uzun ve Esra Bezen Bilgin’den oluşan oyuncu kadrosu harika iş çıkarmış. Oyuncular, Zoom programı üzerinden yönetmene karşı oyunculuk sergilemiş ve dijital program kaydı daha sonra Reha Erdem tarafından kurgulanmış.

Yönetmen Reha Erdem, “Normalde film ekibi oluşturmak için onlarca kişiyi bir araya getirmemiz gerekirdi. Şimdi ise oyuncular dışında kendi başıma halledebildim neredeyse” diyor. Haklı da... Önceki çalışmaları da sinemamızda müstesna yerlere sahip olan Reha Erdem’in, sinemanın imkanlarının sınırsızlığına işare eden, film çekmek için ihtiyaç olan en önemli şeyin iyi bir fikir olduğunu ortaya koyan filminin önemi ileriki zamanlarda daha iyi anlaşılacak. Çünkü salgın döneminde eve kapanmak zorunda kalan toplumun ruh halini ortaya koymasının yanında, film çekmek için hiçbir zorluğun mani olamayacağını da göstermiş oldu.

Evde kısa filmler çektik

Salgın sürecinde her oyuncunun evinde kalarak bilgisayar ve dijital taban marifetiyle hayata geçen tek uzun metraj film olan Seni Buldum Ya’nın yanı sıra birkaç kısa filmden de bahsetmek isterim. Zira kısıtlamaların başladığı ilk dönemden itibaren içinde bulunduğum atölyelerde çalışmalara ara vermedik. Online olarak derslere devam etmenin yanında, tamamen ev şartların filmler çektik. HBS Sinema Akademisi bünyesinde “3+1” isminde bir kısa film çektik. İSTEV f/ilim Okulu çatısı altında da üçleme yaptık (Yeni Normal Üçlemesi). Her öğrencinin evinde çektiği, online kayıtlarımızın da zaman zaman kullanıldığı 4 ayrı kısa film ile salgın sürecinde de eğitim ve uygulamaya devam edilebileceğini göstermiş olduk. İnternetten bu filmleri bulup izleyebilirsiniz. Genç sinemacı arkadaşlarımıza son mesajım da şu olsun; her ne şart altında olursanız olun, imkanların da imkansızlığın da imkanınız olacağını unutmayın.

#Salgın
#Pandemi
#Sinema
#Mubi
#Seni Buldum Ya
#Reha Erdem
3 yıl önce
Sinemanın imkanları ve “evde film çekmek”
Camlar kimin için çalıyor?
Ekonomik kriz kalıcı mı?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı