|
Sebebi var

Kuvvetle muhtemel ülke futbol kamuoyu şaşkınlık içindedir. Trabzonspor’un şampiyonluğu ile alakalı her videoda, her söylemde, mezarlığın, öbür dünyaya göçmüşlerin sıklıkla anılmasına. Her yazının, her klibin adeta birer eski Türk filmi tadında olması kimilerine fazla ajitatif gelebilir. Anlıyorum, anlıyoruz… Ama şarkıda dediği gibi “sebebi var” dostlar, sebebi var…

Her şeyden önce Trabzonspor Türkiye’nin her yerinde taraftarı olsa da ana gövdesi itibariyle bir “memleket takımıdır”. Sezon ortasında lige ara verildiğinde Abdullah Hoca ile yaptığım bir konuşma aklıma geldi şimdi. Hoca İstanbul’da idi ve “Nasılsınız hocam?” soruma şöyle cevap vermişti; “Memleketi özledim bir an önce Trabzon’a dönmek istiyorum”. Bu memleket takımı olma hali ve taraftarının büyük bölümünün de gurbette olması, meseleyi ister istemez daha başlangıçta romantize ediyor doğal olarak. Buna bir de bunca yılın birikimi ve adeta bir kızıl elmaya dönüşen şampiyonluk eklenince çok tabi olarak bu tablo ortaya çıkıyor.

Yıllar önce bir hikaye dinlemiştim. Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi olduğu sırada Yahya Kemal’e İstanbul’un nüfusunu sorarlar, Yahya Kemal de ‘30 milyon civarındadır’ diye cevap verir.

‘Aman efendim, bu mümkün değil, herhalde yanlışlıkla söylediniz’ denilince de Yahya Kemal ‘Biz ölülerimizle birlikte yaşarız’ der. Dinlediğimde İstanbul değilse de Trabzon için durum tam da bu demiştim. Her memlekete gittiğinizde baba-dede evinize gitmeniz aynı zamanda mezarlık ziyaretidir, zira evlerle mezarlıklar iç içedir Karadeniz’de.

Hemen her Trabzonsporlu’nun kaybettiği bir yakını ile ya şampiyonluk veya kaçan şampiyonluk hikayesi vardır. Ve araya giren çok uzun yıllar hasreti ve hikayeyi daha da dramatikleştirmiştir.

Yakın zamanda gelirse bundan sonraki şampiyonluklar böyle olmaz ama bu şampiyonluğun gözyaşı ile kutlanması hatta sanki camianın ölmüşleri için kazanılması bu açıdan bakılınca anlaşılır umarım. Geçmişe bir vefa borcu idi, ödeniyor. Sonrasını sonra düşünürüz vesselam…

#Trabzonspor
#Yahya Kemal
#İstanbul
2 years ago
Sebebi var
Tutulmayan vaatler öldürür
Bakalım bu saldıranlar kimin arkadaşları çıkacak?
Hatalı tartıştığımızda hatayı tartışamayız
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru