|
TürkAkım Boru Hattı'nın açılışı yapıldı

Dün Rusya Devlet Başkanı Putin’in de katıldığı törenle TürkAkım projesinin açılışı gerçekleşti. 2014 yılının sonlarında Putin tarafından ani bir kararla gündeme gelen, 2016 yılında imzalanan ve 2017 yılında yapımına başlanılan proje, artık doğal gaz akışına hazır.

TÜRKAKIM PROJESİ NEDİR?

Rusya’nın Anapa kenti yakınlarından başlayan doğal gaz boru hattının Trakya’daki Kıyıköy beldesine ulaştığı TürkAkım projesinde, iki boru hattı halinde yılda toplam 31.5 milyar metreküp doğal gaz transferi gerçekleşecek. Uzunluğu 1.100 kilometre olacak bu hattın 937 kilometrelik kısmı ise denizden geçiyor.

TürkAkım projesinin bir hattından Türkiye’ye doğal gaz sağlanırken diğer hattından ise Avrupa’ya özelikle de Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine doğal gaz taşınması planlanıyor.

Dünyanın en fazla doğal gaz rezervlerine sahip olan Rusya’nın TürkAkım ile doğal gazı doğrudan Türkiye’ye ulaştırıyor olması, başta Türkiye olmak üzere, Güney ve Güneydoğu Avrupa’nın enerji arz güvenliği için stratejik bir önem taşıyor.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ ARZ
GÜVENLİĞİNDE RUSYA’NIN PAYI

Rusya, Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğinde önemli bir paya sahip. Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketiminin yaklaşık olarak 50 milyar metreküp olduğu göz önünde bulundurulduğunda, TürkAkım ile gerçekleşecek olan 15.75 milyar metreküp ve Mavi Akım ile gelen yaklaşık 16 milyar metreküplük doğal gaz miktarı, Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğinde Rusya’nın payının yüzde 50’den daha fazla olduğunu göstermektedir.

Bu arada, Rusya’dan Battı Hattı ile alınan doğal gazın artık TürkAkım ile alınacağını da belirtmekte fayda var.

PEKİ RUSYA TÜRKAKIM İLE AVRUPA’YA DOĞAL GAZ
SATACAK MI?

Rusya TürkAkım ile bir yandan Türkiye pazarına ulaşmak isterken diğer yandan da Türkiye üzerinden AB pazarına ulaşmaya çalışıyor.

TürkAkım ilk gündeme geldiğinde 4 hat halinde ve yaklaşık 60 milyar metreküplük doğal gaz taşıma kapasitesinin olacağı düşünülmüştü. Çünkü AB ülkelerinin bu hattan doğal gaz alacakları planlanıyordu. Ancak AB ülkelerinin baştan beri TürkAkım’dan doğal gaz alma konusundaki tereddütleri özellikle de Rusya’ya bağımlı olmama konusundaki çabaları dikkat çekiyor.

AB ülkelerinin özellikle de Doğu Akdeniz’de keşfedilen kaynakların, kendi enerji arz güvenliklerini sağlamada stratejik bir role sahip olduğunun farkında olmaları, Doğu Akdeniz’den beklentilerini yüksek tutmalarına sebep oluyor.

Şimdilik Rus doğal gazının Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine yani Yunanistan ve Kuzey Makedonya’ya taşınması öncelik olarak belirlendiği için Bulgaristan ve Sırbistan’a doğal gaz sevkinin bu yıl, Macaristan’a 2021’de ve Slovakya’ya ise 2022’de başlaması planlanıyor. Hatta TürkAkım boru hattını Balkan ülkelerinde BalkanAkım olarak da tanıttıklarını ifade edebiliriz.

YENİ BÜYÜK PROJELER
VE SONRASI

Türkiye TANAP ve açılışı yapılan TürkAkım projesiyle uluslararası anlamda enerji arz güvenliğini sağlayacak iki önemli projeye ev sahipliği yapıyor. Türkiye bu projelerle kendi enerji arz güvenliğini sağlayacağı gibi doğal gaz kaynaklarına sahip olan ülkeler ile doğal gaz talep eden ülkeler arasında stratejik bir konuma da ulaşmış olacaktır.

Peki Türkiye’nin doğal gaz kaynaklarına sahip olan ülkelerle doğal gaz talep eden ülkeler arasında köprü veya kavşak olması ya da topraklarından doğal gaz boru hatları geçmesi yeterli mi?

Elbette değil.

Bu yüzden Türkiye’nin yeni büyük projelerle, sahip olduğu coğrafi konum avantajını “Enerjide Ticaret Merkezi” gibi daha ileri hedeflere taşıması gerekmektedir.

#Vladimir Putin
#TürkAkım
#Rusya
#Türkiye
#TANAP
4 yıl önce
TürkAkım Boru Hattı'nın açılışı yapıldı
Futbolumuzu koruyalım!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…