Ölüm yazıları

Fatma Barbarosoğlu
Fatma BarbarosoğluYeni Şafak Gazete Yazarı
00:00, 16/02/2001, Cuma • Yeni Şafak Haber Merkezi
Ölüm yazıları

Henüz yaşınız 50''yi geçmediyse sevdiklerinizin arkasından ölüm yazıları yazmak ziyadesiyle güçtür. Çünkü kolaylıkla rahmetliyi anlatıyorum derken kendinizi anlatmaya başlayıverirsiniz. Çünkü siz biraz da gidenin arkaya bıraktığısınızdır. Ne kadar geriye kalan olduğunuzu görmek için zamanın sizi sınamasına muhtaç bir hamlıkta beklemek düşmelidir nasibinize. Üstelik o daha kara toprağın kara bağrında henüz solmamış bir çiçek hükmünde dururken, sizde kalanları anlatmak bak ben buradayım manasına gelebilecek bir çiğliğe teşnedir.

Hatırası en az olanlarla, gidenin arkasında bütünüyle "O" olarak kala kalmış olanlar yazarlar en kolay ölüm yazılarını. Hatırası olmayanlar için yazmak kolaydır. Klişe ifadeler, alışılmış metinler; yürünmüş yollar. Kısa yoldan "Rahmetli bana ne kadar değer verirdi" demeye gelir her cümle. Hatırası olmadığı için yazanın her mevsimden çıkıp gelecek, çıkıp gelirken hatırlayanı biraz da ezip geçecek yangınları yoktur. Ateş düştüğü yeri yakıp geçmektedir. Ölüm yazılarının vazgeçilmez kalemi su altı dalgıcı niyetine rahmetlinin hayat çizgilerinden dalıp-çıkar. Hayatta bir defa bile "karşılaşmadığı" rahmetlinin ardından hiç yaşanmamış hatıralar icat etmekte sonuna kadar özgürdür nasılsa. İcat edilmiş hatıraların kahramanı da artık bu dünyada olmadığına göre...

Gidenin arkasından bütünüyle "o" olarak kalanlar için hatıraları tekrar be tekrar anlatmaktan başka çare yoktur. Çünkü geride kalan yalnız "O"dur. Hayat ikiye ayrılmıştır. Onun ölümünden evvel ve onun ölümünden sonra. Hatıralarını anlatarak kendinden kaçmayı deneyecektir. Onun ardında kalan bir yarımdır bütün varlığı. Yarımlığını tamamlamak üzere hatıraların gah yangın, gah rüzgar esen mahzenine girip çıkacaktır bir vakit.

En güzel ölüm yazıları, zamana yenilmeyen yazılardır. Rahmetlinin kemikleri bile toprakta kalmamışken hatırlamaya devam ediş ölümü uzak bir yolculuk olmaktan kurtarır. Çizginin öbür tarafı ölüm ise, bu tarafı hatırlamadır çünkü. Hep söylenir gerçek ölüm hafızada başlayandır. Hatırlayanları varsa bedeninden azat olanlar aramızda yaşamaya devam edenlerdir.

Başlıklar :
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiye[email protected]+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026