|
Globalleşme bizi yok edecek

Malezya''nın başkenti Kuala Lumpur''da dün başlayan İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı''nın çok önemli bir gündemi var: "İslam ve globalleşme."

Toplantıya 56 ülkeden binden fazla delege katılıyor. İKÖ Genel Sekreterliği yarışına da sahne olan toplantılara en kalabalık katılım 28 kişilik heyetle Türkiye''den.

Genel Sekreterliğe adaylığını koyan Türkiye, son yıllarda gerek örgüt nezdinde gerekse diğer platformlarda Müslüman ülkelerle ilişkilerini ciddi şekilde soğuttu. Türk-İsrail anlaşmalarından bu yana Ankara örgüt içinde ''yabancı bir unsur'' olarak görülmeye başlandı. Hatta bazı ülkeler Türkiye''yi ''İsrail''in sözcüsü'' durumuna indirgedi.

En son ECO Zirvesi''ne gösterilen tavır, Orta Asya ve Pakistan gibi ülkelerde rahatsızlık doğurdu. Hem Arap dünyası hem de Asya, Türkiye''nin sürekli değişen tavırlarından rahatsız.

Türkiye''nin kalabalık bir heyetle toplantıya katılması sadece genel sekreterlik yarışı için mi, yoksa ilişkileri yeniden güçlendirme arzusundan mı? Her ne olursa olsun alınacak sonuç, Türkiye''nin İslam dünyasındaki itibarını ortaya koyacak.

Enformasyon devrimi ve yenilgi

Gelelim toplantıların asıl gündemine...

İslam dünyası, Sanayi Devrimi gibi, Globalleşme ve Enformasyon Devrimi''ne de yenilgiyle girdi. Önceki gün insanlık tarihinin en önemli buluşu dünyaya duyuruldu. ''Ulusal sınır'', ''milli egemenlik'', ''ülkelerin eşitliği'', ''ulusların kendi geleceklerini tayin etmesi'', ''özgürlük'' ''özel hayatın dokunulmazlığı'' ve ''siyasal irade'' gibi nice kavramların yerinden yeller estiği, küresel zenginliğin belirli merkezlerde toplandığı, dünyanın iletişim teknolojisi ile yönetildiği bir çağda Müslüman ülkeler otoriter yönetimler altında nefes bile alamıyor. İslam dünyasının kaynakları karşılığında varlığını devam ettiren bu ilkel anlayış, Müslüman halkların entelektüel zekasını, girişim ruhunu yok ederek, köle düzenlerini 21. yüzyılda da devam ettirmeye çalışıyor.

Mahathir: Tehdit altındayız

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, muhteşem bir konuşma yaparak, Müslümanlar''ı hem eleştirdi hem de uyardı: Konuşmada hepimizin alacağı önemli dersler var: Mesela:

"Müslümanlar Batı''nın düşmanı değil, Batı İslam''a düşmanlık yapıyor. Müslümanlar''ın değerlerini yok ediyor. Birleşmezsek, globalizasyon bizleri birer muz cumhuriyetine dönüştürecek"

"Müslüman olmayanlar, Enformasyon Çağı''nın fırsatlarını değerlendirip sınai hegemonyayı güçlendiriyor. Küreselleşmenin, tüm ülkelerin, serbest ticaretle zenginleşeçeğine dair vaadlerine karşı dikkatli olun. Zengin ülkelerin, sahip olduğumuz küçük bankalar, sanayiler ve işletmeleri yutmak için hazırladığı büyük tasarısının bir parçası olan Dünya Ticaret Örgütü''ne karşı ihtiyatlı olun."

"Müslümanlar ciddi bir ayrımcılıkla karşı karşıya. Hepimizi terörist ve ülkelerimizi terör üssü olarak ilan edecekler."

"Allah bu dünyayı sadece Batılılar için yaratmadı. Müslümanlar geri kalsın, onurunu kaybetsin, ezilsin diye yaratmadı. Eğer isteseler bütün Müslümanlar''ı yeryüzünden silebilirler."

"Globalleşen dünyanın finansal sistemi bizi neredeyse iflasın eşiğine getirerek dilenci yaptı ve gündemleri bizimle aynı olmayan dış güçlerin yörüngesine yerleştirdi."

"İslam dünyası bilgi çağı ile yüzleşmeye hazır değil".

24 yıl önce
Globalleşme bizi yok edecek
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi