|
Bankacılık krizi kontrol altına alındı mı?

Her ne kadar bir miktar sakinleşmiş olsa da ABD’nin on altıncı büyük bankasının batmasının ardından oluşan finansal stres devam ediyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın “Nasıl battığını hala anlamaya çalışıyoruz. Neyin kötü gittiğini bulmaya çalışıyoruz” dediği Silicon Valley Bank’ın (SVB) ardından İsviçre’deki Credit Suisse’nin de benzer problemleri yaşaması endişelerin dozunu artırmıştı.

SVB’Yİ KURTARMA PLANI

Batmasının ardından Fed’i teyakkuza geçiren ve Fed’in bilançosunu kısa sürede 297 milyar dolar artırmasına neden olan SVB’nin mevduat ve kredileri Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC) tarafından First Citizen Bank’a satıldı.

Yapılan anlaşmaya göre SVB’nin 72 milyar dolar değerindeki varlıklarından 16,5 milyar dolarlık bir iskonto uygulanarak devir gerçekleşti. Ayrıca FDIC bankadaki tüm mevduatlara güvence vermeye devam edecek.

SVB’NİN DEVRİ KALICI TOPARLANMA SAĞLAR MI?

SVB’nin kredi ve mevduatlarını First Citizen Bank’a devredilmesinin ardından Avrupa’daki bankacılık hisselerinde kısmi toparlanmalar görülmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta sert düşüler yaşayan hisselerde birkaç gündür yükseliş var.

Ancak şu an piyasalarda hâkim görüş bu adımın tek başına yeterli olmayacağı yönünde. Almanya Merkez Bankası Başkanı Nagel, bir yandan Avrupa’da bankacılık sektörünün dayanıklılığını vurgularken diğer yandan da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) piyasadaki panik havasını dağıtmak için önlemler alacağına da işaret ediyor.

PEKİ ECB ŞİMDİ NE YAPACAK?

ABD’de başlayan krizin Avrupa’da Credit Suisse’e bulaşması ve ardından da Deutsche Bank hisselerinde yaşanan keskin düşüş gözleri ECB’ye çevirdi. Ancak görünen o ki ECB tarafında da krize müdahale konusunda bir fikir birliği yok.

ECB’nin Mart ayı toplantısında Başkan Lagarde ile İcra Kurulu Üyesi Schnabel arasında anlaşmazlık çıktığına ilişkin haberler gündeme geldi. Bloomberg haberinde Schnabel karar metninde önümüzdeki dönemde faiz artışlarının devam edeceğinin vurgulanmasını isterken Lagarde’nin daha sakin bir yaklaşımla bu ifadeleri metne koymak yerine sözlü olarak ifade ettiği belirtiliyor.

Genel beklenti hem Fed’in hem de ECB’nin ortalık sakinleşinceye kadar daha temkinli kararlar alacağı ve açıklamalar yapacağı yönünde. Ancak diğer yandan enflasyonun bir türlü istenen ivme ile düşmemesi de fiyat istikrarı konusundaki endişeleri artırmaya devam ediyor. Fiyat istikrarı ile finansal istikrar arasında sıkışan merkez bankalarının nasıl bir ince ayar yapacağı konusundaki tartışmalar devam ederken genel eğilimin ECB tarafında sıkılaşmanın devam edeceği yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda Euro/Dolar paritesinde daha önce oluşan 1,10 beklentisinin daha üzerinde bir seviyenin muhtemel hale geldiğini belirtelim.

#Bankacılık krizi
#Silikon Vadisi Bankası
#FED
#Credit Suisse
#Levent Yılmaz
1 yıl önce
Bankacılık krizi kontrol altına alındı mı?
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon