|
Ekonomi güvenliği ve askeri harcamalar

Her ne kadar son dönemde ülkeler arasındaki rekabet askeri alandan daha ziyade ekonomik alana kayıp “ekonomik savaş” olarak adlandırılsa da ülkelerin halen “en azından” caydırıcı bir güç konumunda olmak için askeri harcamalar yaptığına ve hatta bu harcamaları giderek daha fazla artırdığına şahit oluyoruz.

EKONOMİ GÜVENLİĞİ NE İÇİN VAR?

Bir ülkenin içeride refahını artırması ve dışarıda ise çıkarlarını maksimize edebilmesi açısından ekonomi güvenliğini tesis etmiş olması son derece önemlidir. Bununla birlikte güvenlik çalışmalarında sadece askeri boyuta değil “ekonomi güvenliği” gibi diğer alanlara da odaklanılmış olması kimi yorumculara göre ihtiyaç duyulan askeri harcamaları yapabilecek bir ülke ekonomisi için olmazsa olmaz bir unsur olarak değerlendiriliyor. Zira ülkelerin askeri harcamaları her geçen yıl artıyor ve askeri teknolojilerin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan AR-GE çalışmaları gün geçtikçe daha da maliyetli bir hale geliyor.

2020’DE KÜRESEL ASKERİ HARCAMALAR NE OLDU?

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) ülkelerin askeri harcamalarına ilişkin olarak yıllık raporlar hazırlıyor. Sizin de yakından takip ettiğiniz üzere aslında 2020 yılının neredeyse tamamı Covid-19 pandemisi ile mücadele ederek geçti ve ülke ekonomileri tarihte görülmemiş parasal genişlemeler yaparak pandeminin ekonomideki etkilerini azaltmaya çalıştılar. Görünen o ki bu arada askeri harcamaları da unutmamışlar. SIPRI’nin söz konusu raporundaki verilere göre 2020 yılında toplam küresel askeri harcamalar %2,6 artarak 1,9 trilyon ABD Doları’nın üzerine çıkmış durumda.

Kısaca ülkelerin durumuna bakarsak ilk dikkat çeken ülke elbette ABD oluyor. 2020 yılında ABD’nin askeri harcamaları %4,4 artarak 778 milyar dolara yükselmiş. Bu rakam tek başına tüm dünyada yapılan askeri harcamaların %39’una denk geliyor. Yine ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve İngiltere’nin askeri harcamalarının toplamı dünyada yapılan askeri harcamaların %62’sini oluşturuyor.

TÜRKİYE’NİN ASKERİ HARCAMALARININ YAPISI NE?

Türkiye’nin askeri harcamalarına ilişkin rakamlar da SIPRI’nin raporunda yer bulmuş durumda. Türkiye 2020 yılında bir önceki yıla göre %5 azalarak 17,7 milyar dolarlık askeri harcama yapmış. Bu rakam Türkiye GSYİH’nın %2,8’ine ve dünyadaki askeri harcamaların %0,9’una denk geliyor.

Diğer taraftan 2011-2020 yılları arasında Türkiye’nin askeri harcamalarındaki artışın %77 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Burada önemli bir nokta var. Savunma sanayisinde dışa bağımlılığın yüksek olduğu yıllarda, yapılan harcamaların önemli bir kısmı yurtdışından alınan mühimmatlara giderken son dönemde savunma sanayinin yerlilik oranının %70’lerin üzerine çıkmasıyla artık daha çok kaynak ülke içinde kalmış oluyor. İlave olarak artık Türkiye savunma sanayiinde yüksek teknoloji ürünlere odaklanmış durumda.

Son olarak, yazımın başında verdiğim bilgilerle konuya bir kez daha bakarsak bugün Türkiye’nin hem savunma sanayiinde geldiği noktanın sürdürülebilir olması hem de daha iyi noktaya gidebilmesi için ekonomi güvenliği meselesi çok daha önemli hale geliyor.

#Ekonomi
#Güven
#Asker
#Harcama
3 yıl önce
Ekonomi güvenliği ve askeri harcamalar
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı