|
Mısır"dan dünyaya Elhamra modeli

Cezayir''de, Irak''ta, Afganistan''da, Suriye''de ve Mısır''da insanlar ölürken, Batı dünyası tepki göstermez. Çünkü Avrupa''da, iki binli yılların başında doruk noktasına ulaşan bir ''İslam korkusu'' var. Hristiyanlar, Müslümanların 711''de İspanya''ya geldikleri gibi, 2021''de yeniden Avrupa''yı gelecekleri, korkusu taşır ve kuşatma altında olduklarına inanırlar.

*

Mekke''den Medine''ye 632''de göç eden ilk Müslümanlar, Hicret''in üzerinden bir yüzyıl geçmeden, üç kıtada Hristiyanların Roma İmparatorluğu büyüklüğünde, bir devlete kavuştular. Suriye''den Mısır, İspanya ve Anadolu''da uzanan bu genişleme, bir fetih olmaktan daha çok bir dönüşümdü. Ülkelerin kültürel ve ekonomik yapıları çökmedi, yenilendi ve değişti.

*

Müslümanların alması yedi yıl süren İspanya''nın, geri verilmesi yedi yüzyıl sürmüştü. İslam tarihi boyunca, Müslümanlar ve Hristiyanlar, birbirleriyle çatışan iki komşu olarak yaşadılar. Yahudiler ve Hristiyanlar, kendilerinden sonra gelen İslam''a olumsuz baktılar, son yüzyıla kadar güçlü oldukları ülkelerde, Müslümanlara hayat hakkı tanımadılar. Bunun için, İspanya''dan geriye yalnızca Elhamra kaldı.

*

Müslümanlar ise, güçlü oldukları ülkelerde, Hristiyanlara hayat hakkı tanımakla kalmadıkları gibi, hiçbir zaman dinlerini değiştirmek için, baskı ve şiddete başvurmadılar. Müslümanların güçlü oldukları Avrupa''da, kimse dininden dolayı küçümsenmedi, kimse de dinini değiştirmeye zorlanmadı. İspanya''da Hristiyanlar, Hristiyan, Yahudiler Yahudi olarak kaldılar.

*

Avrupa''da Müslümanların varlığı, Avrupa''nın yok olmasına yol açmadığı gibi, kültürde, sanatta, bilimde ve teknolojide, büyük bir zenginleşmenin, en önemli ve en etkili kaynağı oldu. Bu yüzden, Ingmar Karlsson, ''Avrupa ve İslam'' kitabında, Müslümanların olmadığı bir Avrupa ayakta kalamaz diyerek, Avrupa Birliği''nin ''Elhamra Modeli''ni benimsemesi gerektiğini ayrıntılı olarak anlatır.

*

Elhamra''yı, Doğu''dan Batı''ya, bütün dünya kendine örnek almazsa, Mısır başta olmak üzere, dünyanın hiçbir ülkesinde, kan dökülmesinin önüne geçmek mümkün olmaz. Kare dünyada, yeni Cezayir''lere yer yoktur, tuzak kuranlar, kurdukları tuzağa kendieliri düşerler. Hiçbir güç, dünyaya darbeyi demokrasi olarak kabul ettiremez.

*

Elhamra''nın yüzyılların içinden süzülerek gelen değerlerinin başında, herkesin dini kendine, dinde zorlama olmaz, ilkesi vardır.

Allah adildir, adil olanları sever.

*

Adaletin vatanı, herkesin vatanıdır.

*

Allah dışında galip yoktur.

*

Güneş Doğu''dan doğar.

11 yıl önce
Mısır"dan dünyaya Elhamra modeli
Demokrasi yamalı Demokratlık parçalı olmaz
Efendimiz’in (sav) Teravihi
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?