|
Osmanlı diasporası

Osmanlı Devleti''nin dağılmasıyla Avrasya ekseninde doğan güç boşluğunu Türkiye dolduramadı. Çünkü Türkiye borçları hariç Osmanlı''nın mirasını bütünüyle reddetmişti.

Doksanlı yıllardaki gelişmeler, Rusya, Çin ve Hindistan işbirliğine karşı, Amerika ve Avrupa''nın desteğini almış bir Osmanlı misyonu çok büyük önem taşıyor.

Türkiye Avrasya ekseninde Osmanlı misyonunu yüklenmek zorunda. Sözkonusu eksendeki ırk ve dinleri kucaklayan bir strateji geliştirilemezse, Güney Doğu sorunları çözülemez. Ayrıca Kafkaslar ve Orta Doğu''daki çatışmaların da önü alınamaz.

Osmanlı misyonu, Arnavutlar, Boşnaklar, Pomaklar, Çeçenler, Çerkezler, Gürcüler, Azeriler ve Kürtler yanında Ermeniler, Rumlar ve Yahudileri de kucaklamayı gerektirir. Ermenisiz, Gürcüsüz, Rumsuz, Hırvatsız, Sırpsız, Bulgarsız, Romensiz ve Yahudisiz bir Osmanlı düşünülemez.

Osmanlı''nın gücü, değişik ırk, din ve renkten insanları bir şemsiye altında toplayabilmekten kaynaklanıyordu. Şemsiyesi geniş olmayan devlet büyük devlet olamaz.

Osmanlı toplulukları arasında Ermeniler''in ayrı bir yeri var. Onlar Türk soyları gibi, Osmanlı müziği, dili, sanatı ve edebiyatına inkar edilmesi mümkün olmayan katkılarda bulunmuşlar.

Benim en yakın Ermeni dostum Etyen Mahçupyan oldu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi uzun bir süre birlikte öğretim görevlisi olarak bulunduk...

Ermeniler''in Fransa''da Amerika''ya kadar uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmış zengin bir diasporaları var. Sözgelimi San Fransisco ya da Los Angeles''e giderseniz, Türkçe konuşan Ermeniler''le karşılaşırsınız.

Amerika''da bulunduğumuz günlerde işadamı Abdullah Tuğ, pasedona''nın ünlü Osmanlı lokantası "Burger Continental"a götürdüğünde, kendisini Adanalı Hayri diye tanıtan patron bizi "hoşgeldiniz" diye karşıladı.

Lokantanın sahibine Ermeniler "Hrant", Amerikalılar "Harry", Türkler de "Hayri" diyordu. Ailesi Adana''dan gelen Hayri usta masadan uzun süre ayrılamadı. Tuğ''u göstererek "Kardeş gibi olduk" dedi.

Osmanlı misyonunu yüklenebilmek için, önce Anadolu''daki bütün soylara, ardından da Osmanlı coğrafyasında yaşamış başta Ermeniler olmak üzere bütün soy ve dinlere dost olmak gerekir.

Dünyadaki Osmanlı diasporası hayali mümkün olmayan zenginliklere sahip. Kendi zenginliklerini değerlendiremeyen ülkeler, başkalarının kaynaklarından yararlanamazlar.

24 yıl önce
Osmanlı diasporası
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi