|
Türkiye geleceğe hukuk ve demokrasiyle taşınacaktır

İkibinli yılların başında ve yeni bir seçim döneminde, önemli ekonomik, siyasal ve kültürel dönüşümler bekleniyor. Sağlıklı bir kültürel doku ve güçlü bir ekonomik yapı oluşturulmasında, bütün kurum ve kurallarıyla işlerlik kazanmış demokratik yönetimin, yasal kaynağını oluşturacak anayasa çalışmaları, seçim sonrası gündemde de yerini koruyacaktır. Türkiye''deki yasal dönüşüm, ekonomik ve kültürel dönüşümün çok gerisinde kalmıştır.

*

İkibinli yıllarda iletişim ve ulaşım alanındaki gelişmeler, Soğuk Savaş döneminin ekonomik paradigmalarıyla birlikte hukuk paradigmalarını da büyük ölçüde değiştirmiştir. Artık dünyanın hiçbir ülkesinde kapalı ekonomik yapılara yer olmadığı gibi, kapalı yasal düzenlemelere de yer yoktur. Türkiye''nin dünyanın ilk on ülkesi arasına girmesi için, uluslararası ekonominin ve küresel hukukun kurum ve kurallarına uyum sağlaması gerekir.

*

Mücahit Demir, Serdar Turan ve Baha Yılmaz''ın yönetiminde, başarılı bir ekonomi dergisi örneği veren aylık “İnfomag” dergisi, Mayıs sayısında, seçim sonrası Türkiye''den, aydınların beklentilerine ilişkin bir soruşturmaya yer verdi. Dergide Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Şen''den Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün''e ve Doç. Dr. Murat Yülek''ten Prof. Dr. Mehmet Altan''a kadar elli aydın, yeni dönem Türkiye''sinden hukuk ve ekonomide odaklanan, beklentilerini açıklama fırsatı bulmuş.

*

Aydınların aynasındaki Türkiye''nin ve Türkiye''nin aynasındaki aydınların geleceği, hukuksuz ekonominin, ekonomisiz hukukun olmayacağını, toplumun bütün kesimlerine benimsetilmesine bağlıdır. Türkiye ekonomisini dünyayla bütünleştirmede gösterdiği başarıyı hukukunu dünyaya açmada gösterememiştir. Türkiye''de aydınların çoğunluğu milletle bütünleşerek, devleti eleştirmekten daha çok, devletle özdeşleşerek milleti sorgulama peşine düşmüştür.

*

Türkiye''nin yasal ve siyasal açıdan yeniden yapılanmasında en büyük atılım, dünyanın ulaştığı uluslarüstü değerler ışığında hazırlanan yeni bir anayasa olacaktır. Son altmış senede, her on yılda bir kesintiye uğrayan demokratik yönetim, yasal düzenlemelerle, bütünlük ve süreklilik kazanacaktır. Bu süreçte en büyük görev, düşünce özgürlüğü kadar eleştiri özgürlüğünün de, yorulma bilmez savunucuları olan aydınlara düşmektedir.

*

Türkiye son sözü devletin söylediği bir yasal yapıdan, son sözü milletin söylediği bir yasal yapıya geçmek zorundadır. Milletten daha güçlü, milletsizleştirilmiş bir devlet yapısıyla, Türkiye''nin demokratik yönetimini güçlendirmesi mümkün değildir. Dünyanın her yerinde ülkelerin gücü, güvenlik yapılarından önce yasal yapılarına dayanır.

*

Dünyanın hiçbir ülkesinde, “iyi” dayatmacı ve “kötü” demokratik yönetim yoktur. En başarısız demokratik yönetimler, toplumlarına, en başarılı dayatmacı yönetimlerden daha saygılı ve daha yararlı olmuşlardır.

*

Dayatmacı yönetimler ülkelerin afyonudurlar.

*

Demokrasi temel hak ve özgürlüklerin güvencesidir.

*

Demokrasinin gücü beslendiği hukuktan kaynaklanır.

٪d سنوات قبل
Türkiye geleceğe hukuk ve demokrasiyle taşınacaktır
Türkiye içinde ‘şer ekseni’ ve ‘iç işgal’
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…