|
Yeni kervanlar yeni kervansaraylar

Dünya ekonomi tarihinde, bilinen en eski ticaret yolu, yüzyıllarca dünya ticaretinin omurgasını oluşturan İpek Yolu''dur. Ülkeler arasındaki sınırları kaldıran İpek Yolu, bir tesbihin taneleri gibi sıralanan Asya ve Avrupa ülkelerini birbirine bağlamıştır. Dünyanın ekonomik ve kültürel gelişmesinde, çok boyutlu bir işlev yüklenen İpek Yolu''nun, vazgeçilmez bir yeri vardır. Pekin''den Roma''ya İpek Yolu, bütün büyük şehirlerin anasıdır.

*

Dünya ticaretinin binbir renkli çiçeği, İpek Yolu üzerinde birbirini izleyen kervanlar ve kervansaraylarda açmıştır. Şehirler arasında kırk kilometre aralıklarla inşa edilen kervansaraylar, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın zenginleştiği büyük çekim merkezleri olmuşlardır. Hava ulaşımının çok hızlı geliştiği bir dünyada kervanlar havayolu kuruluşlarına, kervansaraylar da havaalanlarına dönüştüler.

*

THY''nin üst düzey yöneticileri Hamdi Topcu, Prof. Dr. Cemal Şanlı, Doç. Dr. Temel Kotil''in öncülüğünde, Prof. Dr. Şahin Karasar ve Süleyman Usta''nın düzenlediği “Ustalarla Sohbetler” programına katıldım. Uluslararası pazarlarda markaların savaştığı bir dünyada, “İstanbul''dan Dünyaya Açılan Bir Gökyüzü Kervanı” olan THY''yi, bir dünya markasına dönüştüren yöneticelerle, havayollarının yüklendikleri misyonun, kazandığı yeni boyutları tartıştık.

*

Geçmişte kervanlar ve kervansaraylar nasıl bir misyon yüklenmişlerse, gelecekte de havayolu kuruluşları ve havaalanları, aynı misyonu yüklenecekler. Dünün kültür ve ekonomi elçileri, yeryüzünde dolaşan kervanlardı. Bugünün kültür ve ekonomi elçileri ise, gökyüzünde dolaşan uçaklardır. Onlar ülkeler arasında yalnızca yolcu taşımazlar, yolcularla birlikte kültürleri de taşırlar. THY Türkiye''nin en önemli ve en etkili kültür taşıyıcısıdır.

*

Bir ülkenin havayolu kuruluşu, uçtuğu her ülkeye, ülkesinin dilini, mutfağını, müziğini, ekonomik ve kültürel birikimini de götürür. Onlar kendi ülkelerinin havaalanlarından gittikleri her şehrin havvaalanlarına hem bayraklarını hem de değerlerini taşırlar. İstanbul''dan, dünyanın, iki yüze yakın şehrine uçuşlar düzenleyen THY''nin gittiği her şehirde, Türkiye vardır ve Türkçe konuşulur. THY''ye gösterilen saygı, Türkiye''ye gösterilen saygıdır.

*

THY Mevlana''nın ünlü pergel benzetmesinden esinlenen glokal stratejisiyle, havayolunun bütün alanlarında, dört yıldızlı hizmet vererek, Avrupa''nın üçüncü havayolu kuruluşu olmuştur. THY Anadolu''nun değerlerine yaslanarak, kalitede Avrupa, maliyette Uzakdoğu ve hizmette Amerikan havayolu kuruluşlarıyla yarışmaktadır.

*

İstanbul başarılı havayolu şirketleri ve eksiksiz havaalanlarıyla, Türkiye''nin dünyaya açılan kapısıdır. Londra, Amsterdam ve Frankfurt''tan geri kalmayan bir havaalanı altyapısına sahiptir.

*

Dünyada uçaklar için ulaşılmayacak Kızıl Elma yoktur.

*

Uçaklar dünyayı düzleştiriyorlar.

*

Havaalanları sürekli fuarlardır.

12 yıl önce
Yeni kervanlar yeni kervansaraylar
Türkiye’deki yeni sosyolojiyi anlayalım
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir