|
Yılın en önemli olayı neydi?

Artık adet haline gelmiş, yılın bu zamanları bir muhasebe imkanı olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda yılın olayları hatırlanıyor ve herkes kendi bakış açısından bu yılın en önemli olayını tespit ederek zihninde o seneyi etiketliyor.

Bazen özel hayat baskın oluyor tabii. Evlenenler için, çocuk sahibi olanlar için, yeni bir iş yahut imkan edinenler için veya hacca gidenler için yılın en önemli olayını seçmek zor değil. Toplumu ilgilendiren hadiselerde ise yine farklı bakışlar farklı neticeler verebiliyor.

İsterseniz birlikte hızlıca bir bakalım, ''Sizin için yılın en önemli olayı neydi?'' sorusuna cevap arayalım. (Elbette benim de bir adayım var ve yazının sonunda sizi bekliyor.)

Herhalde herkesin aklına gelen ilk şey 12 Eylül halkoylaması olmuştur. Öncesi-sonrası, kazananı-kaybedeni ile akıllarda kalacağını sanıyorduk ama nasılsa halkoylaması dendiğinde ilk zikredilen husus Kemal Kılıçdaroğlu''nun oy kullanamaması meselesi oldu.

2010, demokratik açılım konusunda kendisinden randevu isteyen bir Başbakan''ı reddeden ve görüşmeyi ''kameralı kayıt'' şartına bağlayan Deniz Baykal''ın bambaşka bir ''kameralı kayıt'' yüzünden istifasına sahne oldu.

Bursa şampiyon oldu, kendimiz olmuş kadar sevindik hepimiz. Hatta Fenerbahçe taraftarı biraz abarttı bu ''yerine sevinme'' işini. Dünya Kupası ve ''Vuvuzela'' öne çıkan bir diğer başlık oldu. İspanya ilk defa kazandı, ahtapotun teki meşhur edildi ama biz yoktuk. Acıydı.

Acı denince aklımıza hemen Mavi Marmara ve İsrail terörü geliyor. Açık denizde, uluslararası sularda vatandaşlarımızı katledenlerin karşısında birlik olduk. Hassasiyetimiz aynen devam ediyor. İnsani mesele dedik, uçak kaldırıp ateşlerini söndürdük ama bizim ateşimiz hala sönmedi.

Yine bu yıl, tamamı 3D teknolojisiyle çekilen ilk ve dolayısıyla da en pahalı film olan ''Avatar''ı ve başarılı yönetmen Christopher Nolan''ın ''Inception'' filmini gördük. İlginçtir, bu kadar müthiş efektler ve harikulade senaryolu filmler bile birkaç sayfa WikiLeaks belgesi etkisi oluşturamadı dünyada. Böylelikle diplomasinin, (ehliyet-liyakat ölçülerinde) Amerikalıların sıfır çektiği bir alan olduğunu anladık.

Evet bunlar da önemliydi.

Ama benim için bu yılın en önemli olayı, bir toplantıdır. Türkiye''de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını net bir şekilde gördüğümüz toplantı.

2010 yılını, ''Türkiye Cumhuriyeti, demokratik laik ve sosyal bir hukuk devletidir.'' ilkesinin hayata geçtiği yıl olarak kaydediyorum.

Ancak bu ifade oldukça uzun.

Ben de hatırlatma babından dosyayı zihnime ''2010 YAŞ KARARLARI'' diye etiketliyorum.

13 yıl önce
Yılın en önemli olayı neydi?
Mossad İslamcısı ile Yahudi imam!
Kuraklık ve Backster etkisi
Tamam inşaallah!
“Efkarlı günlerimde geldi çattı Ramazan”
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…