|
On Yıl Önce Bugün: Yıldızın Parladığı An!

David Rockefeller"ın, Henry Kissinger"ın kankası Mister Rahmi Koç, ABD"nin Irak"ı işgalinden üç ay kadar önce aynen şöyle diyordu:

"Irak Operasyonu olacaktır. En başından beri ABD"nin yanında olmalıyız. Çünkü ABD (Bush) bütün dünyaya "Ya bizim tarafımızdasınız, ya da değilsiniz" dedi. Bizim de başka bir alternatifimiz yok. Türkiye, ABD"nin yanında yer alırsa uzun vadede mutlaka kazançlı çıkar" (Milliyet, 26 Aralık 2002)

*

Yine Irak Savaşı"nın öncesinde (7-8 Ekim 2002) TÜSİAD heyeti Washington"ı ziyaret etmiş; Richard Perle, Alan Makovsky, Henry Barkey gibi malum isimlerle bir araya gelmişlerdi.

1 Mart Tezkeresi"nin TBMM"de reddedilmesinden sonra şoka giren TÜSİAD heyeti, bir defa daha Washington"a giderek bu kez dönemin Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz"le görüşmüştü. (27 Mayıs 2003)

*

Bu görüşmenin iki ay öncesinde (27 Mart 2003) o dönemde Aydın Doğan"ın sahibi olduğu Milliyet"in ilk sayfasındaki başlığı hatırlayalım:

TÜSİAD TOMAHAWK"I

… … …

Başta dönemin TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan olmak üzere işadamları, o esnada henüz beş ayını bile doldurmamış AK Parti hükümetini yerden yere vuruyorlardı:

--Hazırlıksız çıktılar. Dünyadan tecrit olduk. Elli yıl bile geri gidebiliriz. Türkiye hayal ve ideallerine veda edebilir...

"ABD"den ve AB"den kopamayız" diyerek feveran eden TÜSİAD"çılar tezkerenin reddedilmiş olmasından dolayı öfkelilerdi!

*

Milliyet"in "TÜSİAD"tan Hükümete Tomahawk Füzesi!" atıldığını duyurduğu gün…

Rahmi Koç, Tuncay Özilhan, Ömer Sabancı, Aydın Doğan gibi "en baba patronlar" Doğan Holding"te bir araya gelip durum değerlendirmesi yapmışlardı!

*

O dönemde Ankara"ya gelen (havasını alan) Paul Wolfowitz, ziyaretin hemen öncesinde Doğan Medyası üzerinden Türkiye"ye posta koymaya kalkmış…

Aydın Doğan"ın Posta gazetesi "Coni Affetmiyor" manşetini atmıştı.

Wolfowitz "Türk Ordusu kendisinden beklenen liderliği gösteremedi" diyerek Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman"dan yakınıyordu.

*

Medyamızın Jean Reno"su Fatih Altaylı tezkerenin reddedilmiş olmasından dolayı bozuk çalıyor, yeni bir tezkere istiyordu.

"Teke Tek"çi Leon" Meclis"teki oylamadan birkaç gün önce, Hürriyet"teki köşesine "Tezkere geçmezse hükümet gider" diye başlık atmıştı. (26 Şubat 2003)

"Bir Bilen olduğu tartışmasız Süleyman Demirel "Hükümetin tezkeresi Meclis"te onaylanmazsa böyle bir durumda hükümetin istifası gerekir, diyor. Çok doğru bir tespit" diye yazıyordu.

*

O dönemde Hürriyet"i yöneten şahıs da "Tezkere geçmezse Türkiye savaşa girer" iddiasındaydı!

"Türkiye ben bunun dışında kalacağım dediği takdirde 50 yıl bedelini ödemek zorunda kalabilir" diye "serbest atış" yapan da oydu. (27 Şubat 2003)

Tezkerenin ardındansa, hayır oyu verenleri hedef tahtasına oturtup "Türkiye"nin içine düşeceği ekonomik krizin sorumlusu kimler olacaktır?" diye soruyordu. (3 Mart 2003)

Amerikan politikalarını harfiyen destekleyen kimi muhafazakâr yazarlar da, tezkerenin geçmeyişinden dolayı karalar bağlamışlardı, feveran ediyorlardı!

*

ABD"yi refüze eden 1 Mart 2003 tarihli o Meclis kararı, tam manasıyla hayati bir sahneydi.

Yakın siyasi tarihimizin dönüm noktasıdır.

Bu netice, Washington"ın da, içeride onlara bağlı derin işadamlarının da tüm kirli planlarını bozmuştur.

O dönemde Balyoz darbe planı yapan Cunta"nın hesapları da yerle bir olmuştu.

*

Tezkerenin sonucu "derin mücadele"nin gidişatını birebir etkilemiş; ABD"nin bu hayati mağlubiyeti gizli devletin lokomotifi olan "Üst Yapı"nın dağılmasına yol açmıştır.

*

Tezkerenin reddedilmesi, Türkiye"nin bölgesel güç olma sürecini başlatan hadisedir.

Şu sözler, o dönemin CHP lideri Deniz Baykal"a aittir:

"TBMM, 1 Mart 2003"te Irak"a asker gönderme tezkeresini reddetmiş, Türkiye"nin öyle birileri istedi diye karar aldırtabilecek bir ülke olmadığını dünyaya göstermiştir. Türkiye"nin bölgede yıldızlaşmaya başlaması 1 Mart kararıyla olmuştur."

(Milliyet, 1 Ağustos 2012)

11 yıl önce
On Yıl Önce Bugün: Yıldızın Parladığı An!
İslâm’da kadının değeri üzerine
Bilimsel mutluluk tarifi almak ister misiniz?
Kuklaları oynatan Derin Kuklacılar?
‘Susadım çeşmeye varmaz olaydım’
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi…