Memur, cumartesi itibariyle aylıksız izne ayrılabilir mi?

Ahmet Ünlü
00:0023/11/2007, Cuma
G: 22/11/2007, Perşembe
Yeni Şafak
Memur, cumartesi itibariyle aylıksız izne ayrılabi
Memur, cumartesi itibariyle aylıksız izne ayrılabi

Devlet memuru, ayın 15'inin hafta sonuna denk gelmesi durumunda, ücretsiz izine ayın 15 itibariyle ayrılabilir mi? Personelin, askerlik sebebiyle şube sevk tarihi hafta sonuna geldiğinde askerlik için ayrılış tarihi sevk tarihi mi yoksa mesainin olduğu son gün olan Cuma günü mesai bitimi mi olacağı hususlarında tereddüt içerisindeyiz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

657 sayılı Kanun'un 108'inci maddesinde; "…..Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile bu kanunun 83 üncü maddesi hükümleri saklıdır" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, sevk tarihinin hafta sonuna rastlaması halinde, resmi tatilin hafta sonu olduğu da dikkate alındığında, resmi tatilin sona erdiği günden itibaren aylıksız izne ayırmada herhangi bir sakınca olmadığını düşünüyoruz. Bir örnekle açıklamak gerekirse 24.11.2007 tarihinin sevk tarihi olduğunu düşünürsek ilgili için alınacak aylıksız izin onayının 26.11.2007 tarihinden itibaren aylıksız izinli sayılması şeklin de olmasında herhangi bir sakınca olmayacaktır. İlgilinin çalıştığı kurum da 26.11.2007 tarihi itibariyle ilgili hakkında peşin ödenen maaşlarla ilgili borç çıkarabilir.

Aynı durum diğer aylıksız izinler için de geçerlidir. Yani önemli olan hususun alınacak onayın içeriğinde yattığını düşünüyoruz. "…tarihinden itibaren ilgilinin aylıksız izinli sayılması uygun görülmüştür." ibaresinin bütün sorunu çözeceği kanaatindeyiz.

Üniversiteden uzaklaştırılan kişi memur olabilir mi?

Bir üniversitede öğrenciyim. Geçen sene 1 sene uzaklaştırma cezası aldım. Bu benim öğretmen olmama engel teşkil eder mi?

Devlet memuriyetine engel cezalar 657 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde detaylı olarak açıklanmıştır. Bu maddede, hapis cezaları ve zimmet, rüşvet gibi ağır durumlar nedeniyle mahkemelerce verilen cezalar bulunmaktadır.

Eğer hakkınızda sadece üniversite tarafından verilen bir ceza var ise, bu ceza memur veya öğretmen olmaya engel bir ceza değildir. Ancak bu cezaya ek olarak hakkınızda açılan bir dava var ise ve bu dava sonucunda bir ceza almış iseniz, bu cezanın 48. madde karşısındaki konumunun incelenmesi gerekmektedir.

İl milli eğitim müdürünün ek tazminatı ne kadardır?

Bir ilimizin "İl Milli Eğitim Müdürü", 1500 Gösterge, 3600 ek gösterge ile 1000 makam tazminatıyla maaş almaktadır. Müdürümüze, İl Genel İdare Kurulu üyeliğinden dolayı ek tazminat verilebilir mi?

Makam tazminatı cetveline göre, birinci dereceli kadroya atanmış olmak şartıyla, Büyükşehir Belediyesi dışındaki diğer illerin İl İdare Kurulu Üyesi Bakanlık İl Müdürleri 1000 puan üzerinden makam tazminatı almaktadır.

Özel hizmet tazminatları konusunda ise yan ödeme kararnamesine bakmak gerekmektedir. Kararnameye göre, Defterdarlar ile İl Milli Eğitim Müdürlerinin Özel Hizmet Tazminatları diğer il idare kurulu üyelerinden farklı düzenlenmiştir. Diğerlerinin özel hizmet tazminatları, %200- %175 oranları arasında düzenlenmişken, Defterdarlar ile İl Milli Eğitim Müdürlerinin Özel Hizmet Tazminatları %210 oranındadır.

Bu ödemeler 657 sayılı Kanun'dan kaynaklanan ödemeler olup, bunların dışında il idare kurulu üyelerine ödenen herhangi bir ek tazminat bulunmamaktadır.