|

Vietnam'dan Trabzonlu işadamlarına yatırım daveti

Trabzon''da, 'Vietnam Ülke Tanıtım ve Ticari İşbirliği Toplantısı' gerçekleştirildi. Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Nguyen Tuan Quang, Trabzonlu işadamlarını ülkelerine yatırım yapmaya davet etti.

Cihan
00:00 - 1/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 12:18 - 1/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Vietnam'dan Trabzonlu işadamlarına yatırım daveti
Vietnam'dan Trabzonlu işadamlarına yatırım daveti

Trabzon''da, Vietnam ekonomisi ve pazarıyla ilgili olarak işadamlarını bilgilendirmek amacıyla 'Vietnam Ülke Tanıtım ve Ticari İşbirliği Toplantısı' gerçekleştirildi. Toplantı için Trabzon''a gelen Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Nguyen Tuan Quang ve Ticaret Ataşesi Tran Ngoc Ha, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Suat Hacısalihoğlu''nu ziyaret etti.

Türkiye ile Vietnam arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Müşavir Quang, bu kapsamda bilgilendirme toplantılarının yanı sıra Türkiye''deki çeşitli illerden Vietnam''a ticari geziler düzenlediklerini ve olumlu neticeler aldıklarını söyledi. Trabzon ziyaretinde beklediğinden daha yüksek bir potansiyelle karşılaştığını ve bu durumun kendisini geleceğe dönük olarak umutlandırdığını dile getiren Quang, ''Türkiye''den İzmit, İstanbul ve Bursa şehirleri, Vietnam ile çalışıyor. Trabzon''un da ülkemle çalışması arzumuzdur. Bunun için Trabzon''dayız. Trabzon ile de işbirliği yapmayı amaçlıyoruz.'' diye konuştu. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu da Vietnamlı heyete bölge ekonomisi hakkında bilgi verdi. Hacısalihoğlu, tarihi İpek Yolu''nun denize açılan kapısı olan Trabzon''dan yılda 96 farklı ülkeye 1 milyar doları aşkın ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Trabzonluların girişimci yönüne vurgu yapan Hacısalihoğlu, TTSO''nun 7 bine yakın üyesinin bulunduğunu, bu üyelerin büyük bir çoğunluğunun ihracatı hedeflediğini ve yurtdışına açıldığını kaydetti. Hacısalihoğlu, Trabzon ve Vietnam arasında da ticaretin işadamlarının karşılıklı görüşmeleri ile başlayabileceğini ifade etti.

YATIRIMA DAVET ETTİ

Ticaret Ataşesi Tran Ngoc Ha, daha sonra Trabzonlu firmaların katıldığı toplantıda ülkesindeki iş ve yatırım imkanlarını anlatan bir sunum yaptı. Ticaret Müşaviri Quang, Vietnam ekonomisi, Vietnam'ın başlıca ithalat ve ihracat ürünleri ile Türkiye-Vietnam arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Vietnam''ın özellikle savaş sonrasında, ekonomisinde ve uluslararası sisteme entegrasyonunda önemli aşamalar kaydettiğini anlatan Quang, son yıllarda alınan kararlarla dünyanın en yüksek büyüme oranına sahip ülkelerinden birisi olduklarını ve bu oranın yüzde 7-8 oranında bulunduğunu kaydetti. Türkiye ile Vietnam arasındaki ticari ilişkiler hakkında da bilgi veren Quang, 2011 yılında Vietnam''ın Türkiye''ye ihracatının 1 milyar doların, ithalatının ise 100 bin doların biraz üzerinde olduğunu dile getirdi. Türkiye''nin Vietnam''da 9 projesi, 68.8 milyon dolar kayıtlı ve 23.5 milyon dolar ödenmiş sermayesi bulunduğuna değinen Quang, ''Türkiye ile Vietnam arasındaki ticari işbirliğini geliştirerek var olan ticaret hacmini daha artırabiliriz. Vietnam pazarını daha iyi tanımanız için sizleri ülkemize davet ediyoruz. Ayrıca merak ettiğiniz konularla ilgili büyükelçiliğimiz üzerinden sizlere her türlü yardımı yapmaya da hazırız.'' diye konuştu.

11 yıl önce