Dünya ABD darbe peşinde

ABD darbe peşinde

Trump yönetimi, Venezuela’da muhalefeti ve orduyu kışkırtarak, demokratik yollarla seçilmiş Nicolas Maduro yönetimini darbeyle devirme sevdasını bırakmıyor. ABD Başkanı Trump’ın muhalefet lideri Juan Guaido’yu Devlet Başkanı sıfatıyla tanıyacağı iddia edilirken, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Twitter hesabından orduya müdahale çağrısında bulundu.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
ABD darbe peşinde
Nicolas Maduro (Ortada)

10 Ocak’ta yemin ederek ikinci görev dönemine başlayan Venezuela’nın seçilmiş Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’nin darbe tehdidi altında. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence hafta başında, Maduro yönetimini gayri meşru ilan eden, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yla telefonla görüştü ve Venezuela’da tek demokratik kurum olarak nitelediği Meclis’e destek açıklamasında bulundu. Pence geçtiğimiz aylarda Latin Amerika turuna çıkmış, Maduro’ya karşı bölgesel bir ittifak kurmaya yönelik görüşmeler de gerçekleştirmişti. Öte yandan, Venezuela’da muhalefet ve iktidar yanlılarının da 23 Ocak’ta sokağa inerek gösteriler düzenleyeceği belirtildi. Gösterilerde şiddet olaylarının yaşanmasından endişe duyuluyor.

John Bolton
John Bolton

BOLTON’DAN SKANDAL TWEET

  • Mike Pence’in Maduro’yu dolaylı yoldan gayri meşru ilan eden açıklamalarını ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Twitter hesabından attığı skandal mesajla bir ileri aşamaya taşıdı. Bolton tweetinde Venezuela’da dolaylı yoldan darbe çağrısı yaptı. Bolton mesajında, “Ulusal Meclis Venezuela’da seçilmiş tek demokratik ve meşru kurumdur. Dün aldıkları önemli kararı destekliyoruz. Ordu dahil olmak üzere tüm Venezuelalı liderleri, hukukun üstünlüğüne ve anayasal düzene sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullanarak, Maduro yönetimine karşı ayaklanma çağrısında bulundu.

Juan Guaido
Juan Guaido

TRUMP İDDİASI

ABD Başkanı Trump’ın da, yardımcısının ve danışmanının yolunu izleyip, muhalefet lideri Juan Guaido’yu Venezuela Devlet Başkanı sıfatıyla tanımaya hazırlandığı iddia edildi. İddia Amerikan CNN televizyonunun İspanyolca sitesinde yer aldı ve Beyaz Saray’dan dört kaynağa dayandırıldı.

Mike Pence
Mike Pence

23 OCAK GERİLİMİ

  • Öte yandan, Venezuela’da muhalefetin ülke genelinde protesto düzenleyeceği 23 Ocak’ta, iktidar yanlıları da gösteriler yapacak. İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello da yaptığı açıklamayla, muhalefetin sokak çağrısının şiddet talebi içerdiğini savundu. 2014’ün ocak ve şubat aylarında yaşanan şiddet olaylarında 40’tan fazla kişinin öldüğü protestolara işaret eden Cabello, muhalefetin yine aynı şeyi hedeflediğini ve şiddet istediğini söyledi.

İngiltere'de yedek askerler 'anlaşmasız Brexit' görevine çağrıldı