Ekonomi Dolardan TLye geçiş

Dolar’dan TL’ye geçiş

Bireysel döviz mevduatı altı ay kesintisiz artışın ardından seçim sonrası ikinci haftada da düşmeye devam ediyor. Bankalardaki yabancı para mevduatı, geçen hafta 839 milyon dolar azalarak 212 milyar 824 milyon dolara indi. Sektörün toplam mevduatı ise 49 milyar lira artarak 2 trilyon 290 milyar liraya çıktı.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
Dolar’dan TL’ye geçiş
ABD Doları (ARŞİV)

Seçim öncesi dövizin yükseleceği öngörüsüyle dolar ve avro alan yerli bireyseller seçim sonrası yükseliş umudunu kaybedince satışa geçti. Dolar satışı 10 kat arttı. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat ise (bankalararası dahil) 12 Nisan ile biten haftada 49 milyar 48 milyon 586 bin lira artarak 2 trilyon 241 milyar 291 milyon 897 bin liradan 2 trilyon 290 milyar 340 milyon 483 bin liraya çıktı. Bu dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 2,49 artışla 1 trilyon 20 milyar 647 milyon 17 bin lira oldu. Bankalarda bulunan yabancı para mevduatı ise geçen hafta 839 milyon dolar azalarak 212 milyar 824 milyon dolara geriledi. Bunun 195 milyar 698 milyon doları mevduat bankaları ve 17 milyar 126 milyon doları katılım bankaları bünyesinde bulunuyor.

YABANCI GERİ DÖNDÜ

Mevduat bankalarındaki yabancı para mevduat tutarının 166 milyar 583 milyon dolarını yurt içinde yerleşik kişiler ve 4 milyar 506 milyon dolarını da yurt içinde yerleşik bankaların mevduatları oluşturdu. Yabancı para mevduatlarında, yurt dışında yerleşik kişilerin mevduatı 17 milyar 983 milyon dolar ve yurt dışında yerleşik bankaların mevduatı ise 6 milyar 626 milyon dolar oldu. Yurt dışı yerleşiklerin döviz mevduatlarında da ufak çaplı düşüş dikkat çekti. Öte yandan seçim sonrasındaki ilk işlem haftasında Borsa İstanbul’da 156 milyon dolarlık net satış gerçekleştiren yabancı yatırımcı da yeniden alıma geçti. 5-12 Nisan arasında yabancılar, 153.4 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirdi.

ŞİRKETLER DE TL’YE GEÇTİ

Resmi, ticari ve diğer şirketler de son dönemde tercihini yeniden TL mevduattan yana kullanmaya başladı. Seçim haftasında alımlarını sürdüren kurumlar, seçim sonrasında ise satış yaptı. Kurumların yabancı para mevduatları 84 milyar 985 milyon dolardan 84 milyar 353 milyon dolara geriledi.

6 ayda 19,5 milyar dolar aldılar

Son 6 ayda birikimini dolara ve avroya çevirenler sadece bireysel yatırımcılar değildi. Şirketler de tıpkı bireyseller gibi bu dönemde dövize yönelmişti. TCMB verilerine göre 5 Ekim 2018 haftasında 89.8 milyar dolar olan bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları aralıksız artış yaşandığı 6 aylık dönemde yaklaşık 19,5 milyar dolar yükseldi.

  • Merkez beklentisi değişti
  • TCMB nisan beklenti anketi açıklandı. Beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi 15,64’ten yüzde 16,23’e çıkarken, yıl sonu dolar kuru beklentisi de 6.06 yerine 6,20 oldu. Büyüme beklentisi ise aşağı yönlü yenilendi ve 2019 yılı için büyüme yüzde 1,2 yerine yüzde 0,6 olarak güncellendi. Yıl sonu cari açık beklentisi de 21,4 milyar dolardan 17,6 milyar dolara indi.

İstanbul Havalimanı merkez üs

ABDde öğrenci intifadası

ABD'de öğrenci intifadası

ABD’de Columbia Üniversitesi’nde patlak veren Filistin’e destek gösterileri birçok üniversiteye yayıldı. İsrail karşıtı tüm protestoları ‘antisemitik’ deyip mahkum etmeye çalışan Biden yönetimi ile bazı eyalet valileri panikte. Polisin yüzlerce öğrenciyi gözaltına aldığı baskınlar nedeniyle üniversitelerde savaş görüntüleri var.
Yüksek yargıda hiyerarşi olmaz

Yüksek yargıda hiyerarşi olmaz

Yeni Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı AYM'nin 62. kuruluş yıl dönümü ve yeni üye Prof. Dr. Ömer Çınar'ın ant içme töreninde konuştu. AYM Başkanı Özkaya, “Anayasa'ya göre yasama, yürütme ve yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığı gibi yüksek yargı organları arasında da böyle bir ilişki yoktur” dedi.
Netanyahu ve Galant tutuklanabilir

Netanyahu ve Galant tutuklanabilir

İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Netanyahu, Savunma Bakanı Galant ve Genelkurmay Başkanı Halevi hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarmasından endişe ediyor. Kanal 13 televizyonuna göre Netanyahu kararı engellemek için ABD, Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya gibi ülkelerden destek istedi.
TikTok ‘sızıntıyı’ kesmezse kapatılacak

TikTok ‘sızıntıyı’ kesmezse kapatılacak

Kullanıcılarını veri paylaşmaya zorlayan TikTok’un bu verileri yurt dışına çıkarması önlenecek. Bu amaçla Ankara’ya bir, İstanbul’a iki “İnternet Değişim Noktası” (İDN) kuruluyor. İDN’ler yurt içi trafiğin yurt içinde sonlanmasını sağlıyor. İkinci aşamada ise yurt dışı çıkış İDN üzerinden olacak. Böylece hangi verilerin çıktığı kontrol edilebilecek. Bu önlemlere rağmen dışarıya veri sızıntısı kesilmezse TikTok’a erişim engeli gündeme gelecek.

Kur'an için değer

Kur'an için değer

Danimarka’da Kur’an yakma eylemini engelleyen Iraklı gazeteci Kuds Al-Samarrai, Yeni Şafak'a konuştu. Olaydan sonra kutsal kitap yakmayı yasaklayan bir yasa çıktığını hatırlatan Al-Samarrai, "Ceza yedim, darbe aldım, hâlâ ağrılarım var ama bu benim için bir zafer" dedi.
Kalkınma Yolu ile ticaretin merkezindeyiz

Kalkınma Yolu ile ticaretin merkezindeyiz

Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak Kalkınma Yolu, bölgesel ticaretin kalkınmasına da katkı sağlayacak. IMEC Koridoru’na alternatif oluşurken jeopolitik dinamikler gelişecek. Bölge ülkelerine ekonomik entegrasyon imkanı sunacak.

Kafe ve restoranlar mercek altında

Kafe ve restoranlar mercek altında

Ticaret Bakanlığı ekipleri, 5 ilde restoran ve kafelerde denetimdeydi. İstanbul’da 3 bin 101 işletme denetlenirken, 6 bin 700 aykırılık tespit edildi. Fiyat etiketi uygulamasındaki eksiklikler nedeniyle 22-23 milyon lira civarında ceza kesildi.
Köpekler Berzeg'in izini sürüyor

Köpekler Berzeg'in izini sürüyor

Balıkesir Gönen’de kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olduğu iddia edilen kemiklerin bulunmasıyla birlikte yeniden başlayan arama tarama çalışmaları dün de sürdü.
Çorlu'da 9 kişiye ceza

Çorlu'da 9 kişiye ceza

Tekirdağ Çorlu’da 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davada 6 yıl sonra karar açıklandı.
Tevhit eşitliğin göstergesidir

Tevhit eşitliğin göstergesidir

İslam dininin, birlik ve beraberlik içinde yaşamak için vazgeçilemez ilkelerinden biri tevhitdir. Tevhit ilkesi doğuştan hakların eşitliği yanında, bütün insanların sosyal hayat ve hukuk önünde eşit olduğunun da bir göstergesidir.
Yeni müfredatı birlikte yapalım

Yeni müfredatı birlikte yapalım

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredat taslağına yönelik görüş ve değerlendirmeler için herkese kapılarının açık olduğunu söyledi. Tekin, “Üniversiteler, akademisyenler, STK'lar, sendikalar, eğitim alanında çalışan kuruluşlar, herkesi değerlendirmeye bekliyoruz” dedi.