Ekonomi İhracatçıordumuzgüçleniyor

İhracatçı ordumuz güçleniyor

TİM Doğu Anadolu Meclisi toplantılarının ikincisi geçen yıl 18,5 milyon dolar ihracat yapan Erzurum’da gerçekleştirildi. TİM Başkanı İsmail Gülle, KOBİ’ler ile ihracat seferberliği projesi başlatacaklarını açıkladı.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
İhracatçı
ordumuz
güçleniyor
İsmail Gülle (Soldan 3)

Doğu Anadolu'nun önemli ticaret merkezlerinden Erzurum 'TİM Doğu Anadolu Meclisi' toplantılarının ikincisine ev sahipliği yaptı. Açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclis toplantısında dış ticaretin daha da artması, 2023 hedefleri ve bölgenin potansiyel gibi konular masaya yatırıldı.

HEDEF 100 MİLYON DOLAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle budaki konuşmasında, "Erzurum, 2018 yılında 18,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İlimizin ihracatını önce 50 milyon dolara, ardından 100 milyon dolara nasıl taşıyabiliriz, bunu çok iyi irdelememiz gerekiyor" dedi. Erzurum Valisi Okay Memiş ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile çok sayıda iş insanının katıldığı toplantının açılışında TİM Başkanı Gülle "Özellikle KOBİ'lerimizi ihracata kazandırmak adına yürüttüğümüz 'TİM KOBİ İhracat Seferberliği Projemizi' başlatacağız" ifadelerini kullandı.

15 BİN YENİ FİRMA KATILDI

Gülle, "2018 yılında en çok ihracat yapan ilk bin firma, ihracatın yüzde 63'ünü ilk beş bin firma, ihracatın yüzde 84'ünü gerçekleştiriyor. Diğer taraftan 2018'de yıllık 10 bin doların altında ihracat yapan 11 bine yakın firmamızın gelecek sene tekrar ihracat yapıp yapamayacağını kestirmemiz zor. Zira, 2017'ye kıyasla 2018'de 15 bin firma ihracat ailemize katılırken, 9 bin firmamız ise ihracat dünyamızdan ayrıldı. Tüm bu veriler, bu seferberliğin ne kadar önemli, ne kadar gerekli ve en önemlisi, ne kadar acil olduğunu ortaya koydu."

Gülle, Erzurum'un ihracat rakamlarına ilişkin: "İlimiz, 2018 yılında 18,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 9'a yakın bir artış demek. İlimizin ihracatını önce 50 milyon dolara, ardından 100 milyon dolara nasıl taşıyabiliriz, bunu çok iyi irdelememiz gerekiyor" bilgisini verdi.

EXİMBANK’IN KAPISINI ÇALIN

İsmail Gülle, ihracatçıların, Eximbank’a “Niye para vermiyorsunuz, şunu da verin, bunu da verin, az verdiniz, çok verin” diye talepte bulunması gerektiğini söyledi. Eximbank’ın ihracatçılar için önemine işaret eden Gülle, şunları kaydetti: “Eximbank çok ucuz krediler, çok büyük destekler veriyor, teşvikler var ama ihracatçı olmadığınız için bundan faydalanamıyorsunuz. İhracatçıya yeşil pasaport var, hangi devletin ihracatçısına yeşil pasaport var? Bu çok büyük gurur.”

DSİ Genel Müdürü Aydın: Yıllık 34 milyon lira zirai gelir artışı sağladık