|

Bayburt sahur vakti saat kaçta? Bayburt Ramazan İmsakiyesi 2024!

İslam aleminin bütün yıl özlemle beklediği 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayındayız. 2024 Ramazan imsakiyesi Diyanet tarafından yayımlanmasıyla birlikte Bayburt İmsakiyesi 2024 belli oldu. İşte 2024 Bayburt Ramazan imsakiyesi imsak, sahur, iftar, akşam ezan saati.

17:48 - 14/03/2024 Perşembe
Güncelleme: 17:48 - 14/03/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Bayburt Ramazan imsakiyesi 2024 sahur imsak iftar vakti
Bayburt Ramazan imsakiyesi 2024 sahur imsak iftar vakti
Ramazan ayı bu sene 11 Mart Pazartesi günü başladı. İlk sahura 10 Mart Pazarı, Pazartesiye bağlayan gece kalkıldı. Ramazan ayı 9 Nisan Salı günü sona erecek. Diyanet
yayımlanmasıyla birlikte Bayburt İmsakiyesi 2024 belli oldu. İşte 2024 Bayburt Ramazan imsakiyesi imsak, sahur vakti, iftar, akşam ezan saati.

Bayburt Ramazan imsakiyesi 2024 imsak, sahur, iftar, akşam ezan saatleri

İmsak nedir? Ne zaman başlar?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’ân-ı Kerîm’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (el-Bakara, 2/187).

Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Sahur Nedir?

Sahur ne demek? Sahur nedir kısaca anlatalım: Kelime açısından incelendiğinde sahur anlamı, oruç tutmak için imsak vaktinden önce uyanıp yemek yenmesi ve su içilmesidir. Oruç için yapılan hazırlıkları ifade eder. İmsak vaktinden önce, sünnet olan, oruç için yeme – içme hazırlığıdır.

#Bayburt ramazan imsakiyesi 2024
#sahur vakti
#namaz vakitleri
1 ay önce