|

40 bin dolara satıldı: Einstein yazmış

Dünyaca ünlü fizikçi bilim insanı Einstein'in 1922'de kardeşine yazdığı mektup, İsrail'de açık artırmada satıldı. 40 bin dolara satılan mektupta, Einstein'ın artan milliyetçilik ile anti-semitizmin tehlikelerine karşı görüşleri yer alıyor.

Yeni Şafak
15:42 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:17 - 14/11/2018 Çarşamba
AA
1922 yılında Albert Einstein'in yazdığı mektup.
1922 yılında Albert Einstein'in yazdığı mektup.

Ünlü bilim insanı Einstein'ın mektubu İsrail'de açık artırmayla satıldı.

Nobel ödüllü ünlü fizikçi Albert Einstein'ın 1922'de kız kardeşi Maja Einstein'a yazdığı ve o dönemde artan milliyetçilik ile anti-semitizmin tehlikelerine karşı uyarı mesajlarının yer aldığı mektup İsrail'de yaklaşık 40 bin dolara satıldı.

Einstein Hitler döneminde kaleme almış

The Kedem Müzayede Evinden yapılan açıklamaya göre, Einstein'ın Nazi Almanya'sı lideri Adolf Hitler'in iktidarı öncesinde kaleme aldığı mektup, Batı Kudüs'te düzenlenen açık artırmada 39 bin 360 dolara alıcı buldu.


Einstein'ın, söz konusu mektubu Almanya'nın Yahudi asıllı Dışişleri Bakanı Walther Rathenau'nun aşırı sağcılar tarafından Ekim 1922'de suikastla öldürülmesinin ardından kaleme aldığı ifade edildi.

Rathenau'nun suikasta uğramasının ardından, polisten gelen hayatının tehlikede olabileceği şeklindeki uyarılar üzerine gizlenmeye başlayan Yahudi asıllı bilim adamı Einstein, kız kardeşi Maja'ya yazdığı mektupta o dönemde artan milliyetçilik ve anti-semitizmin tehlikelerine karşı uyarı mesajları veriyor.


Mektubunda Einstein "Burada politik ve ekonomik olarak karanlık zamanlar başlıyor. Bu nedenle her şeyden uzaklaştığım için çok mutluyum." ifadelerini kullanıyor.

Albert Einstein kimdir?

Yahudi asıllı Alman fizikçi Albert Einstein, 14 Mart 1879'da Almanya'nın Ulm kentinde doğdu. 20. yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi olarak nitelendirilen Einstein, görelilik kuramını geliştirmiş, kuantum mekaniği, istatistiksel mekanik ve kozmoloji dallarına önemli katkılar sağlamıştı. Kuramsal fiziğe katkılarından ve fotoelektrik etki olayına getirdiği açıklamadan dolayı Einstein, 1921'de Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştü.

#Albert Einstein
#İsrail
#mektup
5 yıl önce