|

ABD askerlerini kovacağız

ABD’nin Suriye’deki askeri gücünü Irak’a kaydırması ve Irak’ta kalacağını açıklamasına, ülkede tepki çığ gibi. Iraklı siyasiler ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılması için yasa teklifi sunmaya hazırlanıyor. Milletvekili Hasan Sari Trump’a, “Irak, babanın çiftliği değil. Hiçbir yabancı gücün topraklarımızda kalmasına izin vermeyiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/02/2019 Salı
Güncelleme: 01:39 - 5/02/2019 Salı
Yeni Şafak
Donald Trump
Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerika merkezli CBS televizyonuna önceki gün verdiği röportajda, Irak’a ilişkin açıklamalarına Bağdat’tan sert tepki geldi. Iraklı siyasiler ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılması amacıyla yasa teklifi sunmaya hazırlanıyor. Irak’ta, Şii lider Mukteda es-Sadr’a bağlı Sairun Koalisyonu üyesi ve Meclis Birinci Başkan Yardımcısı Hasan el-Kaabi, “ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılması için meclisten yasa çıkaracağız” ifadelerini kullandı. “Trump, Aynü’l Esed Üssü’ne yaptığı ziyareti gibi bir kez daha Irak devletinin yasalarını ve anayasasını ihlal etti” görüşünü aktaran Kaabi, “Bugün de başka bir provokatif tavırla ortaya çıkarak, ‘güçlerinin komşu ülkeye (İran) saldırı için Irak’ta kalacağını’ söyledi. Irak’taki ABD varlığını sonlandırmak için herkese çağrı yapıyoruz” vurgusu yaptı.


‘BABA’NIN ÇİFTLİĞİ DEĞİL’

  • Sairun Koalisyonu Milletvekili Sabah es-Saadi de açıklamasında, “Trump’ın açıklamalarından sonra ABD ile güvenlik anlaşmasının sonlandırılması ve askerlerini ülkeden kovmak için yasa çıkarılması ‘ulusal zorunluluk’ haline geldi” değerlendirmesinde bulundu. Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Örgütü Milletvekili Hasan Sari ise Trump’a, “Irak, babanın çiftliği değil” yanıtını vererek, “Hiçbir yabancı gücün topraklarımızda kalmasına izin vermeyiz” ifadelerini kullandı. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de ABD Başkanı Donald Trump’ın güçlerini Irak’ta bırakacağı yönündeki açıklamasına karşılık bunun Irak hükümetinin kararıyla mümkün olabileceğini belirtti. ABD Başkanı Trump, önceki gün Amerikan CBS televizyonunda yaptığı açıklamalarda, ABD’nin Irak’taki Aynü’l Esed Üssü’ne çok para harcadığını ve bu üssü orada tutabileceklerini belirterek, “Irak’taki üssü tutmak istememin nedenlerinden biri İran’ı biraz izlemek istiyorum çünkü İran gerçek bir sorun” demişti.
#​ABD
#Irak
#Hasan Sari
#Asker
5 yıl önce