|

ABD kartlarını açtı

Mike Pompeo, Kudüs ziyaretinde kipa giyip Ağlama Duvarı’nı ziyaret etti; ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte Mescid-i Aksa’nın altında Siyonistlerin açtığı tünellerdeki sinagogları inceledi.

Kıymet Sezer
04:00 - 24/03/2019 Pazar
Güncelleme: 02:12 - 24/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
Mike Pompeo (Soldan 2) ve Binyamin Netanyahu (Soldan 3)
Mike Pompeo (Soldan 2) ve Binyamin Netanyahu (Soldan 3)

Türkiye seçimlere hazırlanırken, bu süreci fırsat bilen Amerika, hem Münbiç konusunda hiçbir adım atmıyor hem de ortağı PKK’ya Fırat’ın doğusunda sınır hattını hendeklerle tahkim ettiriyor. Seçim sonrası operasyonların geldiğini gören ABD, Türkiye’ye karşı iki yeni kart açtı. Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan liderlerinin Kudüs’teki buluşmasına katılarak, Doğu Akdeniz doğalgazını Türkiye’yi by-pass ederek Avrupa’ya ulaştırmayı hedefleyen üçlüye açık destek verdi. Bu gelişmenin ertesi günü ise Trump’tan Golan çıkışı geldi. Donald Trump, Twitter’da “ABD için Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini kabul etmenin zamanı gelmiştir” diye yazdı.

AMAÇ FIRAT’I ENGELLEMEK

Ankara’yı köşeye sıkıştırma politikasının bir tezahürü olarak açılan bu kartlarla Washington, Fırat’ın doğusuna harekât hazırlığındaki Türkiye’nin seçim sonrası ani bir adım atmasını engelleme amacı güdüyor. Bu arada Rusya, İran ve Suriye rejimi üçlüsünün Golan konusunda ciddi bir refleks göstermemesi de, “Gizli bir anlaşma mı var?” sorularına yol açmış durumda. Askeri kaynaklar, Trump’ın Kudüs dayatmasına benzeyen Golan mesajını, “Büyük İsrail Projesi’nin ilk adımı resmen atılıyor” şeklinde yorumluyor. İsrail’in bu bölgede ABD’nin ortağı PKK eliyle yürüteceği yayılmacı politika, Türkiye’nin güneyinde bir terör hattı ve nihayetinde ‘Büyük İsrail’in kurulmasına uzanabilecek proje Ankara’da ‘beka meselesi’ olarak algılanıyor. ABD’den gelen son açıklamalar da Türkiye’yi seçimlerden sonra çok sıcak günlerin beklediğini gösteriyor.

#Mike Pompeo
#Kudüs
#Mescid-i Aksa
5 yıl önce