|

ABD ordusundan Japonlara özel özür

Japonya'da bir ABD askerinin Japon taksiciyi öldürmesi üzerine ülke ayağa kalktı. Türk askerinin başına çuval geçirdiği halde özür dilemeyen ABD, Japonya'nın önünde eğildi.

Tokyo
00:00 - 5/04/2008 samedi
Güncelleme: 03:14 - 5/04/2008 samedi
Yeni Şafak
ABD ordusundan Japonlara özel özür
ABD ordusundan Japonlara özel özür

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun güneyindeki Yokosuka'da 19 Mart'ta bir taksi şoförünü bıçaklayarak öldüren donanma üssünde görevli ABD askeri Olatunbosun Ugbogu, Japonya'yı ayağa kaldırdı. Daha önce ülkedeki ABD askerlerinin işlediği suçlar nedeniyle sıkıntı çeken Japonya, ABD'den açıklama istedi. Basın da olayın üzerine gidince, ABD ordusu dün Ugbogu'yu Japonlar'a teslim etti sonra da ABD'li komutanlar Japonlar'ın önüne geçip törenle başlarını önlerine eğerek özür mektubu verdiler. ABD Büyükelçisi Thomas Schieffer ve Japonya'daki ABD Donanması Komutanı Amiral James Kelley, Belediye başkanını makamına giderek tüm basının önünde başlarını öne eğip özür dilediler.


ÇUVAL İÇİN ÖZÜR DİLEMEDİLER

ABD'nin Japonya'dan bu şekilde özür dilemesi akıllara Türkiye'den dilemesi gereken özürleri getirdi. ABD gemisi füze atıp Muavenet gemimizdeki 5 denizciyi şehit etmişti. Ancak ne özür dilendi ne tazminat verdi. Türk askerinin başına Kuzey Irak'ta da çuval geçirildi. Yine ABD'den bir özür gelmedi.


Japon halkını rahatlatmak için herşeyi yapacağız

ABD'li general James Kelley'nin eğilirken, 'Bu cinayetin burada işlenmesinden dolayı derin pişmanlık ve üzüntü içindeyiz. Katilin cezasını çekeceğine dair Amerika'nın gerekeni yapacağını garanti ediyoruz. Yokosuka halkını rahatlatmak için hertürlü çabayı sarfedecek ve benzer bir olayın tekrar etmemesi için tüm önlemleri alacağız' şeklinde konuştuğu belirtildi. Öte yandan Japon taksiciyi öldüren Nijerya doğumlu 22 yaşındaki Amerikan askeri Olantunbosun Ugbogu Perşembe günü yakalanarak sorguya alındı.


il y a 16 ans