|

ABD: Savaş uzun sürecek

ABD Dışişleri Bakanı Albright, Ruslar'ın Grozni'yi ele geçirmelerine karşın, Moskova'nın savaşı kazandığı yolundaki yorumlar için henüz çok erken olduğunu belirterek, çatışmaların uzun süreceğini söyledi. CUMHURİYETÇİ başkan adayı McCain ise, Clinton'ın Rusya politikasını ağır dille eleştirerek, "Ruslar uyguladıkları vahşete son verermedikleri sürece, Moskova'ya her türlü mali yardım hemen kesilmeli" dedi.

.
00:00 - 10/02/2000 Perşembe
Güncelleme: 17:07 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD: Savaş uzun sürecek
ABD: Savaş uzun sürecek

WASHINGTON- ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Rus kuvvetlerinin Çeçenistan'ın başkenti Grozni'yi ele geçirmelerine karşın, Moskova'nın savaşı kazandığı yolundaki yorumlar için henüz çok erken olduğunu söyledi ve çatışmaların süreceği tahmininde bulundu. Albright, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Grozni'nin düşmesine karşın, Çeçen güçlerinin kentin batısına, güneyine ve dağlık bölgelere çekildiklerini belirtti. "Çeçen güçleri gerilla taktikleri uyguluyorlar ve kanımca bu savaş sürecek" diyen ABD Dışişleri Bakanı, Rusya Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin ile geçen hafta Moskova'da görüştüğünü hatırlatarak, "Kendisine, Çeçenistan'da masum sivillere yaptıklarını kabul edemeyeceğimizi açık dille anlattım" dedi. Cumhuriyetçi Parti'nin iddialı başkan adaylarından Senatör John McCain, Rusya'nın Çeçenistan'dan sonra gözünü Gürcistan'a dikebileceğini belirterek, Rus liderliğini, dağılan Sovyetler Birliği'ni zorla yeniden kurma çabası içinde olmakla suçladı. Vietnam Savaşı gazisi McCain, Clinton'ın Rusya politikasını da ağır dille eleştirerek, "Ruslar Çeçenistan'da uyguladıkları vahşete son vererek barışçı çözüme yanaşmadıkları sürece, Moskova'ya her türlü mali yardım hemen ve tamamen kesilmeli" dedi.

"Mashadov Çeçenler'i durduramaz"

Bu arada Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un temsilcisi Şarip Yusupov, Mashadov'un, Çeçenler'in Rus topraklarına yönelik saldırıları engelleyemeyeceğini söyledi. Mashadov'un bu tip saldırılara kesin olarak karşı olduğunu belirterek Rusya'yı Mashadov ile anlaşma yapmaya çağıran Yusupov, Rus birliklerince gözaltına alınan ve "esir Rus askerleri karşılığında Çeçenlerle değiş tokuş edildiği" ileri sürülen Rus gazeteci Andrei Babitski'nin de bir Çeçen birliğiyle beraber olduğunu söyledi. Yusupov, birliğin Babitski'yi bir Avrupa devletine teslim etmek üzere güneye doğru ilerlediğini belirtti.

Argun dağlarında çatışma

Ruslar ile Çeçenler arasında Argun dağlarında şiddetli çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor. Ruslar, bölgede 3 bin Çeçen savaşçının ablukaya alındığını iddia ettiler. İnterfaks Ajansı, kuşatma altında tutulan Argun Sıradağlar'ında önceki gece boyunca Çeçen direnişçilerin ablukadan çıkmak için defalarca girişimde bulunduklarını söyledi. Çatışmaların özellikle Kurçalay ve Çervlennaya adlı yaşam birimlerinde yoğunlaştığını belirten Rus askeri kaynaklarına karşın Çeçenler konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

24 yıl önce