|

ABD’den Rusya’ya çağrı: İşgale son ver

ABD’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilci Yardımcısı Kate Byrnes, Rusya ve ayrılıkçıların Ukrayna’da provokasyonlara, Kırım’da da işgale son vermesini istedi.

Yeni Şafak
06:00 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 01:42 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Kate Byrnes, ABD Viyana Büyükelçiliği internet sitesi tarfından paylaşılan ve 26 Kasım'da AGİT Daimi Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'da uluslararası hukuku, AGİT'in ilke ve yükümlülüklerini çiğnediğini ifade etti.Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara verdiği desteğin, bölgede şiddeti ve sivil kayıpları arttığını vurgulayan Byrnes, 12 saatlik süreçte Rus destekli ayrılıkçıların 30 adet provokatif saldırı gerçekleştiğini ve cephe gerisine çekilmesi beklenen ağır silahları kullanıldığını aktardı. Byrnes, ayrıca Rus-ayrılıkçı birleşik güçlerden 800 savaşçı, tank birliği ve 10 adet zırhlı personel taşıyıcının Horlivka'ya gönderildiğini belirtti.



Minsk hatırlatması

AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu'nun Horlivka bölgesinde çok sayıda ateşkes ihlalleri, patlamalar, saldırılar ve silah sesleri rapor ettiğini kaydeden Byrnes, “Bu saldırılar ve asker yığmalar, ateşkesi ve Minsk anlaşmasını tehdit ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Provokasyonlara son verilmeli diyen Byrnes “Rusya, daha fazla askeri güç sevketmek, ağır silahlar yığmak ve saldırılar gerçekleştirmek yerine, bütün ağır silahları geri çekmeli, ateşkese yönelik verdiği sözleri tutmalı ve Minsk anlaşmasına uymalıdır.” ifadelerini kullandı. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Luhansk ve Donetsk bölgelerinde çok sayıda ateşkes ihlali yaşandı.Öte yandan Rusya'dan Ukrayna'ya insani yardım adı altında günlük onlarca aracın giriş


çıkış yaptığı biliniyor.


#abd
#rusya
#işgal
8 yıl önce