|

Abdullah Gül Çin seferinde

Cihan
00:00 - 24/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 09:43 - 24/06/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Abdullah Gül Çin seferinde
Abdullah Gül Çin seferinde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün kalabalık bir heyetle Çin'e geldi.

Cumhurbaşkanı Gül ile beraberindekileri taşıyan THY'ye ait özel uçak, TSİ 06.40'ta Pekin Uluslararası Havalimanı'na indi. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'un davetlisi olarak Pekin'e gelen Gül'ü havaalanında Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, ÇHC Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ile diğer yetkililer karşıladı. Karşılamada Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e iki Çinli çocuk güller vererek "hoş geldiniz" dedi.

Gül ve heyetinin havaalanından otele kadar geçeceği güzergâhlar trafiğe kapatıldı. Gül'e Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TBMM Başkanvekili, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu Üyesi ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener ile Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi bazı milletvekilleri de eşlik ediyor.

Eşlik edenler arasında ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yıldız, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Azım Güzelbey, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TUSKON Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Kısacık, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile çok sayıda iş adamı da bulunuyor.

Gül'ün ziyareti sırasında iki ülke arasında çok sayıda anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Abdullah Gül'e ayrıca ziyaret edeceği tarihi Xian şehrindeki bir üniversite tarafından fahri doktora ünvanı da verilecek.

Gül ve beraberindeki heyet, 'Doğu Türkistan' olarak da bilinen Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ni ziyaret ettikten sonra buradan 29 Haziran'da Ankara'ya dönecek.

15 yıl önce