|

Af kılıfıyla asker arıyor

Esed rejimi orduda savaştıracak asker bulamayınca genel af ilan etti. Suriye Tutuklular Konseyi(SDC) Sözcüsü Marwan El Esh, “Bu af kimsenin işine yaramaz. Asker kaçakları çağrılıyor. Af kararının formaliten ibaret olduğunu biliyoruz” dedi. Suriye'de zorunlu askerlik süresi 18 ay, bitince de terhis olamıyor. 8 yılda terhis olamayanlar var.

Hatice Saka
04:00 - 27/12/2022 Salı
Güncelleme: 10:25 - 27/12/2022 Salı
Yeni Şafak
​Suriye’de rejimin aldığı yeni af kararına kimse güvenmiyor.
​Suriye’de rejimin aldığı yeni af kararına kimse güvenmiyor.

Suriye’de rejimin aldığı yeni af kararına kimse güvenmiyor. Esed rejimi 2011 yılından bu yana tam 22 kez af ilan etti. Ancak sonuçları beklenildiği gibi olmadı. Esed rejimi, son olarak 21 Aralık 2022 öncesi işlenmiş suçlar için genel af ilan ettiğini duyurdu. Ancak Suriyelilerin büyük çoğunluğu bu karara güvenmediklerini belirtiyor. Yeni Şafak’a konuşan Suriye Tutuklular Konseyi(SDC) Sözcüsü Marwan El Esh, “Bu af kararından kimse faydalanamaz. Kimsenin işine yaramaz. Esed sadece katliamlarının üstünü örtmek için dünya kamuoyuna gösteriş yapıyor” dedi.

Marwan Al Esh şöyle konuştu:

ASKERE GİTMEK İSTEMEYEN CEZAEVİNE

“Aslında son çıkan afla, yurt içi ve yurt dışındaki asker kaçaklarını çağırıyor. Çünkü rejim ordusunda savaşacak genç bulamıyorlar. Rejim milyonlarca Suriyeliyi katletti, bir o kadarını da ülkesini terk etmek zorunda bıraktı. Esed’in özgürlük isteyen Suriye halkına karşı yürüttüğü savaşı reddeden binlerce kişi ülkesini terk etti. Gençler İdlib’de kendi kardeşlerini öldürmek istemiyor. Diğer yandan katliamlar, baskılar, ekonomik sıkıntılar sebebiyle ülkeyi terk edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kimse geri dönüp savaşmak istemiyor. "Af, askerlik hizmet ve görevlerinden dahili ve harici firar suçları ve kabahatler için verilen cezaları kapsıyor. Af, sistem kanunundaki bir hükme göre, saklananlara ve "adaletten kaçanlara" yurt içine kaçanlara üç ay, yurt dışına kaçanlara dört ay içinde teslim olma hakkı veriyor. Suriye'de zorunlu askerlik süresi normalde 18 ay , ancak kişilerin görev süresi bitse dahi güvenlik sorunundan dolayı insanların hemen terhis olamıyor. Savaşın başladığı 2011 yılından bu yana askere gidenlerin büyük çoğunluğu asker sıkıntısından dolayı çoğunluğu sekiz yıla yaklaşan süreçlerde dahi terhis edilmiyor.

300 BİN KİŞİ VAR

Marwan Al Esh ," 2011 yılından bu yana çıkarılan af kararlarının toplam sayısı 22'ye ulaştı. Bundan önceki af kararında sadece 574 kişi çıktı. Komitemizin teyit ettiği tutuklu sayısı 155 bin 956 kişi ve bunlardan sadece 574 tutuklu serbest bırakıldı. Açıkçası Esed rejiminin hapishanelerinde 300 bin tutuklu olduğu tahmin ediliyor. Son çıkardığı af kararıyla yurtiçi ve yurtdışındaki asker kaçaklarını çağırıyor. Çünkü rejimin ordusunda savaşacak genç bulamıyor. Esed'in, özgürlük ve insana yakışır bir yaşam talep eden Suriye halkına karşı yürüttüğü savaşı reddeden binlerce insan, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Gençler, İdlib'te kendi kardeşlerini öldürmek istemiyor. Diğer yandan katliamlar, baskılar, ekonomik sıkıntılar sebebiyle ülkeyi terk edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kimse geri dönüp savaşmak istemiyor. Askere gitmeyi reddedenler zaten hapse gönderiliyor veya ortadan kayboluyor. Bu kararın tamamen formaliten ibaret olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

SADECE KENDİ PROPAGANDASINI YAPIYOR

Savaştan önce kendisinin de bir tutuklu olduğunu dile getiren El Esh, " Rejim milyonlarca Suriyeliyi katletti , bir o kadarı da ülkesini terk etmek zorunda bıraktı. 2011 yılından önce nasıl bir sistem ve işleyiş var ise aynısı devam ediyor. Önceleri de iki yılda bir asker kaçaklarına yönelik af kararı çıkarırdı. Devrimden önce de gençler askerden kaçıyordu. Tabi savaşın ardından bu sayı çok arttı. 2011 öncesinde çıkan af kararlarından siyasi suçlulara yönelik değil, adi suçlara yönelik oluyordu. Ben 2008 yılında düşünce suçlusu olarak tutuklandım ve üç yıl hapiste kaldım. Devrimden sonra da tutuklandım. Bu süreçte af kararları çıktı . Ancak bizi kapsamadı ve o zaman da af kararları sadece dünyaya karşı bir formalite olarak alınıyordu. Kendi propogandalarını yapmaya yönelikti. Şimdi de hiçbir şey değişmedi. Gerçek bir af kararı olsa herkesi kapsar ve bütün tutuklular serbest bırakılır. "


#Suriye
#Esed
#Marwan El Esh
1 yıl önce