|

Almanya başbakanını arıyor: SPD'nin adayı Scholz önde

Almanya’daki çekişmeli genel seçimleri Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hristiyan Birlik (CDU/CSU) karşısında 1,6 puan önde götürüyor. Hem SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz hem de CDU/CSU’nun adayı Armin Laschet, hükümet kurma görevinin kendilerine verildiğini açıkladı. Koalisyon görüşmelerinin aylar sürmesi bekleniyor.

00:00 - 27/09/2021 Pazartesi
Güncelleme: 02:00 - 27/09/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Olaf Scholz
Olaf Scholz

Almanya’da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) az farkla Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin önünde görünüyor. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre SPD, genel seçimlerde oyların yüzde 25,8’ini alarak birinci sırada bulunuyor.

CDU/CSU ise yüzde 24,2’lik oy oranıyla ile ikinci sırada yer alıyor. Yeşiller Partisi ise 4 yıl önceki seçimlere göre oy oranını 5,4 puan yükselterek yüzde 14,3’e çıkardı.
Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir önceki seçimlere göre oy oranını 0,8 puan artırdı ve yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin aldığı oy 2017 seçimlerine göre 2 puan azaldı ve AfD yüzde 10,6 oy oranıyla beşinci oldu.

İKİSİ DE GÖREVE TALİP

  • CDU/CSU’nun başbakan adayı Armin Laschet, hükümet kurma görevinin kendilerinde olduğunu belirterek koalisyon kurmak için elinden geleni yapacağını belirtti. SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz ise yaptığı açıklamada
    “Almanya’da iyi bir pragmatik hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini”
    söyledi. Scholz, koalisyon görüşmelerini Noel’e kadar tamamlamak istediklerini belirtti.
#Almanya
#SPD
#Olaf Scholz
#Armin Laschet
3 yıl önce