|

Azerbaycan Ermenistan savaşında son durum: Kaç köy kurtarıldı?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında pazar günü başlayan çatışmalar 10. gününe girdi. Ermenistan ordusunun başlattığı saldırılara çok sert yanıt veren Azerbaycan, şu ana kadar 25 belde ve stratejik tepeleri Ermeni güçlerinden temizledi. Azerbaycan ordusu, Fuzuli-Cebrail ve Ağdere-Terter istikametinde önemli ilerlemeler kaydediyor. Peki, Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında son durum ne? Hangi köyler kurtarıldı? İşte detaylar..

15:05 - 6/10/2020 Salı
Güncelleme: 15:09 - 6/10/2020 Salı
Yeni Şafak
ARŞİV
ARŞİV

27 Eylül Pazar günü sabah saat 05.00 sularında saldırı başlatan Ermenistan güçleri, son 28 yıldaki en büyük askeri yanıtıyla karşılaştı.

Azerbaycan ordusu, kısa sürede ilerleme kaydederek Dağlık Karabağ istikametinde önemli noktaları ele geçirdi.

Savaşta hilal taktiğini stratejisiyle hareket eden Azerbaycan ordusu, kuzeyde Murov Dağı'nı ele geçirdi. Ardından güneydoğuda Fuzuli ve Cebrail istikametinde ilerlemeler kaydetti.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ÇATIŞMASINDA SON DURUM

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çatışmalar gece boyu da devam etti. Azerbaycan ordusu Fuzuli kentini işgalden kurtarmak için operasyon düzenlerken, Ermeni güçlerine ait zırhlı araç konvoyu ve onlara destek veren topçu bataryaları da imha edildi. Operasyonda ağır kayıplar veren Ermeni güçleri geri çekilmek zorunda kaldı.

ERMENİSTAN ORDUSU DAĞILDI

Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da hızla ilerleyen Azerbaycan ordusu harekatın dokuzuncu gününde Cebrail şehrinin de aralarında bulunduğu 22 yerleşim yerini kurtardı. Kurtarılan bölgelerde 28 yıl sonra Azerbaycan bayrağı yeniden dalgalanırken, minarelerden ezan sesi yükselmeye başladı.

ERMENİSTAN'IN KORKULU RÜYASI SİHALAR

Güney Kafkasya’da Ermenistan’ın tahrikiyle başlayan gerilim dün 9. gününü geride bıraktı. Azerbaycan ordusu, Karabağ’da ilerleyişini devam ettirdi. Madagiz-Ağdara istikametindeki çatışmalarda Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin çok sayıda tankı imha edildi, 3 tank da kullanılabilir vaziyette ele geçirildi. 5. Muhrip Alayında da çok sayıda askeri araç Azerbaycan ordusunun top atışları ile imha edildi.

İŞGALDEN KURTARMAK İÇİN OPERASYON SÜRÜYOR

Cephe hattında değişik noktalarda Ermenilerin bırakıp kaçtığı toplam 20 askeri kamyona da el koyuldu. Çatışmalarda onlarca Ermeni askeri öldü, onlarcası da yaralandı. Azerbaycan Ordusu’nun operasyonunda Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin lideri Araik Harutyunyan’ın bu yıl yemin töreni düzenlediği bina da yerle bir edildi.

Yaralıları Ermeni askerler nedeniyle işgal altında yerlerde sağlık sistemi çöktü. İşgal altındaki Hankendi’de bir hastanede çekilen ve sosyal medyadan yayınlanan görüntüler Ermeni ordusundaki yıkımı teyit etti. Görüntülerde hastanenin yaralı Ermeni askerlerle dolu olduğu, boş yatak olmadığı için yaralıların yerlerde tedavi edildiği görüldü. Milli Savunma Bakanlığı, 9 gündür devam eden harekatta alınan yerleşim yeri sayısının 25 olduğunu duyurdu. Kurtarılan bölgelerde 30 yıl sonra Azerbaycan bayrağı dalgalanırken, ezanlar okunmaya başlandı.

30 YILLIK SAVUNMA 10 GÜNDE DAĞILDI

Hali hazırda Karabağ’da cephede mücadeleye katılan Uluslararası Avrasya Basın Vakfı (IEPF) Başkanı Umud Mirzayev, Azerbaycan ordusunun destan yazdığını söyledi. 9 günde tüm cephe hattını gördüğünü ifade eden Mirzayev şunları kaydetti: “30 yıldır bu toprakları işgal altında tutan Ermenistan çok ciddi bir savunma sistemleri oluşturmuş. Yerin altını kazarak betonla örttükleri tüneller oluşturmuş. Mobil roketleri taşıyarak farklı noktalardan atış yapıyorlar. Bu yerleri almak o kadar kolay olmuyor. Ama 30 yıllık savunmaya karşı Azerbaycan ordusu iyi bir şekilde ilerliyor. Fuzuli istikametinde ilerleyişimiz sürüyor. Yakın zamanda Fuzuli de azad olacaktır.”

NORMAL HAYAT DEVAM EDİYOR

Karabağ’da stratejik noktaları kaybeden Ermenistan’ın sivilleri hedef aldığını belirten Mirzayev, “Madagiz ve Murov yükseklikleri azad edildi. Buralar çok önemli bölgeler hem Ağdara hem de Kelbecer’in kurtarılması için stratejik noktalar. Önemli noktaların alınmasını hazmedemeyen Ermenistan, sivilleri hedef aldı. Bombalanan şehirlerde halk arasında bir gerginlik var. Ama alıştı insanlar ve normal yaşamlarına devam ediyorlar. İnsanlar şehirleri terk etmiyorlar” şeklinde konuştu. Fuzuli Rayonu Aşağı Abdurrahmanlı köyünde doğup büyüdüğünü anlatan Mirzayev, “Hepimiz işgalden kurtarılan bölgelerimize dönmeyi bekliyoruz. Azerbaycan’da 1 milyon göçmen var. Bugün bu insanlar topraklarına dönmek istiyor. İşgal altından kurtarılan bölgelere dönüş için bekleniyor. Halkın orduya desteği büyük” ifadelerini kullandı.




#Azerbaycan
#Ermenistan
#Dağlık Karabağ
#Çatışma
#Son durum
4 yıl önce