|

Azerbaycan'a ait MiG-29’lar Ukrayna’da vuruldu: Rus basını iddia etti

Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 savaş uçaklarının, Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’da vurulduğu iddia ediliyor. Rus basını tarafından ortaya atılan iddiaya göre Ukrayna'daki Lviv Devlet Havacılık Onarım Fabrikası’nda bakım ve modernizasyon faaliyetleri için bulunan Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 savaş uçakları fabrikaya Rusya tarafından yapılan saldırı sırasında vuruldu.

02:16 - 28/02/2022 Pazartesi
Güncelleme: 05:59 - 28/02/2022 Pazartesi
Diğer
Arşiv
Arşiv

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik taarruzu ile başlayan savaş beşinci gününe girerken her iki taraf da önemli kayıplar yaşıyor. Rusya Federasyonu, savaşın başladığı 24 Şubat'tan itibaren Ukrayna’ya ait kritik tesisleri Kalibr Seyir Füzesi ile hedef aldı.

3 AZERİ JETİ KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Rusya tarafından hedef alınan havalimanı ve fabrika gibi kritik tesisler arasında, Ukroboronprom şirketine bağlı Lviv Uçak Tamir Fabrikası da bulunuyor.

Rus medyası tarafından ortaya atılan bir iddiaya göre; Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait
MiG-29
(NATO Rapor Adı: “Fulcrum”) tipi savaş uçakları, bakım ve modernizasyon faaliyetleri için Lviv Fabrikası’nda bulunuyordu.
Rusya Federasyonu’nun Lviv Fabrikası’na yönelik taarruzu esnasında,
MiG-29
’ların da kullanılamaz hale geldiği iddia ediliyor. Fabrikada 3 Azeri
MiG-29
savaş uçağının bakım için bulunduğu iddia ediliyor.

Ukroboronprom Şirketi'nin geçen ay yapılan toplantısına ait görsellerde 3 Azeri MiG-29 savaş uçağı açıkça görülüyor.

FABRİKA MİG-29'LARI MODERNİZE EDİYORDU

Azerbaycan
MiG-29
'larının Ukrayna tesislerinde onarımı uzun yıllardır yapılıyor. Ukrayna devletine ait Ukroboronprom şirketine bağlı Lviv Uçak Tamir Fabrikası, Ukrayna Hava Kuvvetleri envanterine bulunan MiG-29 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor. Fabrika 2019 yılında Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait 3 adet
MiG-29
savaş uçağını onardı.
Modernizasyon kapsamında Ukrayna’ya ait
MiG-29
MU1 (modernizasyon sonrası
MiG-29
MU2) savaş uçakları hem modern aviyoniklerle donatılıyor hem de gövde ömürleri 8 bin saatten 12 bin saate çıkarılıyor.


MIKOYEN MiG-29

  • Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından geliştirilen Mikoyan MiG-29, gerek eski Sovyet ülkeleri gerekse Mısır ve Suriye gibi birçok ülke tarafından aktif olarak kullanılıyor. SSCB tarafından NATO üyesi ülkeler tarafından kullanılan F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon ve F-16 Hornet tipi savaş uçaklarına karşı geliştirilen MiG-29, dördüncü nesil bir savaş uçağı.
  • Çift motorlu bir uçak olan MiG-29, halihazırda Azerbaycan, Bulgaristan, Hindistan, Rusya, Suriye, Ukrayna, Belarus ve Özbekistan’ın da aralarında bulunduğu 20’den fazla ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunmaktadır.
#Azerbeycan
#Rusya
#Ukrayna
#Mikoyan MiG-29
2 yıl önce