|

Bağımsız Kosova'ya EVET

Uluslararası Adalet Divanı, Kosova'nın 2008'deki bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka aykırı olmadığına kararı verdi. Mahkeme başkanı, "uluslararası hukukun, bağımsızlık ilan edilmesine yönelik yasak içermediğini" açıkladı

Lahey
00:00 - 23/07/2010 Cuma
Güncelleme: 00:33 - 23/07/2010 Cuma
Yeni Şafak
Bağımsız Kosova'ya  EVET
Bağımsız Kosova'ya EVET

Sırbistan'dan 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'ya dair dün Uluslararası Adalet Divanı'ndan tarihi bir karar çıktı. Adalet Divanı, Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesinin uluslararası hukuka aykırı olmadığına hükmetti. Mahkemenin bağlayıcı niteliği olmayan, görüş açıklaması niteliğindeki kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Hisashi Owada, "uluslararası hukukun, bağımsızlık ilan edilmesine yönelik yasak içermediğini" söyledi. Kararın, 10'a karşı 4 oyla alındığı belirtildi. Kosova'nın kararla ilgili ilk açıklaması, "Mahkemenin kararı sonrasında, bağımsız bir devlet olarak Kosova ile masaya oturup müzakere yapması, artık Sırbistan'a bağlıdır" şeklinde oldu.

ŞİMDİYE DEK 69 ÜLKE TANIDI

Kosova'yı şu ana kadar aralarında ABD, Türkiye ve çoğu AB ülkesinin bulunduğu 69 ülke tanıdı. Söz konusu karar, coğrafi bir bölünme konusunda Adalet Divanı'nın aldığı ilk karar. Tavsiye niteliğinde olan ve yasal bağlayıcılığı bulunmayacak karar, Kosova lehine çıktığı için, Kosova'nın bağımsızlığının daha fazla ülke tarafından tanınmasını sağlayabilir. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ise, "Lahey'deki mahkeme tek taraflı bir ayrılığın meşruiyetini desteklerse, dünya üzerinde içinde ayrılıkçı isteklerin barındığı hiçbir sınırın artık güvende olmayacağını" söylüyor. Çünkü İspanya'dan Gürcistan'a kadar pek çok ülke ayrılıkçı güçlerle mücadele ediyor.

KABUL ETMİYORLAR

Ancak karara rağmen, Kosova kendi bayrağına sahip ve bir çok ülkenin büyükelçiliklerine evsahipliği yapıyor. Kosova ayrıca Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası örgütlere de üye. Sırbistan ise Kosova'nın bağımsızlığının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor, bu bölgeyi Sırbistan'ın bir parçası olarak görüyor.


Karar, Sırbistan'ın AB üyeliğini zorlayacak

Mahkemenin kararı, Sırbistan'ı AB üyeliği yolunda zorlayacak. AB, Sırbistan'ın üyeliği için, Sırbistan ve Kosova arasında yapıcı ilişkiler kurulması şartı koymuştu. Uluslararası Adalet Divanının kararının, Kosova'nın yeni devletlerce tanınmasının da önünü açacağı belirtiliyor. Tanyug ajansının haberine göre Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, kararın açıklanmasından önce yaptığı bir açıklamada, "Mahkeme yeni bir ilke ortaya koyarsa, dünyada yeni devletlerin oluşmasına yol açan yeni bir süreç başlar, bu da dünyanın birçok bölgesini istikrarsız hale getirir" dedi. Bu arada Sırbistan'ın aşırı milliyetçi Radikal Partisi tarafından karar sonrasında yapılan açıklamada da, Mahkemenin uluslararası hukuku ağır biçimde ihlal ettiği ileri sürüldü.


14 yıl önce